Tort cu blat de cacao, cremă de vanilie şi nuci caramelizate

Ador combinaţia între blatul consistent de cacao, crema uşoară şi răcoritoare de frişcă cu vanilie şi nuci caramelizate, crocante şi dulci. Aşadar, acest tort aparţinând Florentinei Vasilescu este exact pe gustul meu!
Ingrediente
Pentru blat negresă:
- 250g unt
- 300g zahăr
- 250ml lapte
- 2 linguri de cacao
- 6 gălbenuşuri
- 200g de făină
- 1 plic de praf de copt
- esenţe de rom
Pentru cremă:
- 500ml frişcă
- 1 plic de cremă de vanilie
Pentru sirop:
- 600ml apă
- 300g de zahăr
- coajă rasă de lămâie
- esenţă de rom
Pentru ornat:
- 500ml frişcă
- 200g nucă
- 200g zahăr
- Cireşe confiate
Mod de preparare:
Într-o crăticioară se pune untul, zahărul, laptele şi cacao. Se pune crăticioara pe foc şi se amestecă bine, până dă un clocot, apoi o punem la răcit.
În compoziţia rece se adaugă pe rând gălbenuşurile, făină cât cuprinde (+/- 2 linguri), 1 plic de praf de copt şi esenţa de rom.
Separat se bat albuşurile spumă tare cu sare şi se amestecă încet cu compoziţia de mai sus.
Se răstoarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptorul preîncălzit la 175 de grade, timp de 45 de minute. Se lasă să se răcească şi se taie în 4.
Frişca fie că este din smântână, fie că este din frişcă lichidă, se bate tare, iar apoi se amestecă cu crema de vanilie. Pentru crema de vanilie puteţi folosi creama la plic ca în reţeta Florentinei, sau puteţi folosi reţeta de cremă de aici.
Pentru sirop se amestecă toate ingredientele şi se fierb timp de câteva minute. Se lasă să se răcească, iar apoi se însiropează fiecare blat în parte, iar la mijloc se pune un strat generos de cremă. Se repetă operaţiunea, până se asamblează tot tortul.
Se dă la frigider până a două zi.
Frişca pentru ornat se bate tare, se îmbracă tortul în ea.
Pentru decoruri, se caramelizează 200g zahăr, iar după ce se topeşte bine zahărul se pun peste el nuca mărunţită.
Se încorporează bine nucile, apoi se pun pe o hârtie de copt până se întăresc bine. Se pisează şi se pun din jur în prejur cu palma pe tort. Apoi se ornează tortul cu cireşe confiate.