Fie că aveţi aniversaţi în familie, fie că nu, o zi mare ca aceasta, mai ales că toată lumea este acasă cu familia, nu poate trece fără să pregătim un tort festiv. Şi cum nu vrem să stăm prea mult timp prin bucătărie, iată o reţetă simplă….dar foarte foarte bună şi de efect!

Florentina Vasile este mămică ce ne aduce acest tort minunat, astăzi de Sf. Andrei.

Tort cu mascarpone şi sos de caramel

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 2 ouă
  • 150g făină
  • 25g cacao
  • 100 gr zahăr
  • 50ml cafea
  • 75ml ulei
  • 100ml lapte
  • 1½ linguriţă praf de copt
  • un praf  de sare
  • 2 banane
  • 100g nuci prăjite şi tocate

Pentru sos de caramel:

  • 250g zahăr
  • 50g unt
  • 200ml smântână grasă 25% sau frişcă lichidă

Pentru crema Mascarpone:

  •  375g mascarpone
  • 200g brânză proaspătă de vaci
  • 100g unt
  • 200g zahăr
  • vanilie

 

Mod de preparare:

Peste zahărul amestecat cu cacao se adaugă câte puţină cafea fierbinte şi se mixează bine până se dizolvă zahărul. Ouăle se adaugă şi ele pe rând, amestecând bine în continuare. Făina cernută şi amestecată se praful de copt se adaugă în ploaie şi se incorporează. Se mai adaugă uleiul, laptele şi praful de sare, apoi se omogenizează bine.

Compoziţia rezultată se toarnă într-o formă şi se introduce la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ jumătate de oră, până trece testul cu scobitoarea.

Între timp, se pregăteşte crema frecând bine untul moale cu zahărul, până se topeşte zahărul. Este de preferat să fie folosit un mixer pentru a se formă o spume peste care se se adaugă crema de brânză proaspătă, brânza mascarpone şi vanilia, ce se încorporează tot cu ajutorul mixerului. Se dă la frigider pentru până se răceşte blatul.

Pentru a prepara sosul caramel se pune zahărul într-o crăticioară la bain-marie sau la foc mic, până devine auriu, apoi se adaugă untul tăiat cubuleţe şi smântâna pentru frişcă. Se lasă să fiarbă astfel la foc mic încă puţin, apoi se lasă să se răcească.

Când blatul s-a răcit,se aşează pe un platou fie cu partea de sus în jos fie se taie capacul puţin, pentru a se insiropa mai bine. Apoi se unge bine cu sos de caramel lăsând-ul să îl pătrundă bine, apoi se presară cu rondele de banană.

Peste acestea se toarnă din nou caramel amestecat cu nuci, păstrând puţin caramel şi pentru ornat.

Se toarnă apoi crema de mascarpone, deasupra ornând cu un poş de cofetărie.

Se ornează cu sos de caramel şi frimituri de blat.

Se lasă la rece pentru câteva ore.

 

La mulţi ani tuturor celor care poartă numele de Andrei/ Andreea!

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *