Tort cu nucă caramelizată, ganache de ciocolată albă şi frişcă

Nu puteam lăsa sărbătorile să treacă fără un tort festiv care să încununeze această zi specială. Şi cum o astfel de zi merită un tort aparte, iată o reţetă deosebită, complexă…dar cu adevărat senzaţională.
Bineînţeles că şi de această dată prietena noastră Flori Vasilescu, adevărată expertă în prepararea de dulciuri, ne-a surprins fără doar şi poate cu această reţetă.
Ingrediente:
Pentru blat:
- 250 grame unt
- 300 grame zahăr
- 250 ml lapte
- 3 linguri de cacao
- 6 ouă
- 300 grame de făină +/- 2 linguri
- 1 plic de praf de copt
- esenţă de rom
- 1 vârf de cuţit de sare
Pentru sirop:
- 400 ml apă
- 200 grame zahăr
- coajă rasă de lămâie
- 1 fiolă esenţă de rom
Pentru crema ganache:
- 150 ml frişcă ( 30 %grăsime)
- 150 grame ciocolată albă
Pentru crema de cocos:
- 40 grame cocos
- 300 ml frişcă (30% grăsime)
- 3 linguri de zahăr pudră
Pentru crema de frişcă:
- 600 ml frişcă (30% grăsime)
- 120 grame zahăr pudră
Pentru frişcă de finisat şi ornat tortul:
- 600 ml frişcă (30% grăsime)
- 120 grame zahăr pudră
Pentru nucă caramelizată:
- 250 grame zahăr
- 200 grame nucă
Mod de preparare:
Într-o crăticioară se pune untul, zahărul, laptele şi cacao. Se pune crăticioara pe foc şi se amestecă bine, până dă un clocot, apoi o punem la răcit. În compoziţia rece se adaugă pe rând gălbenuşurile, făina (+/- 2 linguri), 1 plic de praf de copt şi esenţa de rom.
Separat se bat albuşurile spumă tare cu sare şi se amestecă încet cu compoziţia de mai sus. Se răstoarnă într-o tavă de 27cm pătrată tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptorul preîncălzit la 175 de grade, timp de 45 de minute.
Se lasă să se răcească şi se taie în 3 părţi egale.
Blatul de tort e bine să fie copt cu o zi înainte.
Se pregăteşte siropul punând toate ingredientele pe foc într-o crăticioară şi amestecăm până se topeşte zahărul. Se dă deoparte până se răceşte.
Între timp pregătim crema ganache asttfel: se pune frişca peste ciocolata ruptă bucăţi mici într-o crăticioară ce se pune pe foc şi se ţine până la punctul de fierbere. Se dă la o parte de pe foc şi se amestecă până se topeşte ciocolata bine. Se dă deoparte pentru 2 ore.
Pregătim acum crema de cocos: se bate frişca cu zahărul pudră folosind mixerul până începe să se îngroaşe foarte puţin.
Oprim mixerul şi continuăm cu telul să amestecăm compoziţia de ganache cu frişca şi cocosul. Dacă vom continua să batem compoziţia cu mixerul, riscăm să o tăiem.
Amestecăm uşor până se încorporează bine, apoi o batem până devine cremoasă ca în imaginea de jos. Introducem crema la frigider până o preparăm pe următoarea.
Frişca (şi pentru umplutură şi pentru ornat) se prepară astfel: smântâna se bate bine cu zahărul cât să fie cremoasă ca în imaginea de jos.
Am topit zahărul bine am pus nuca peste zahăr, am amestecat bine apoi am pus peste hârtie de copt am lăsat să se răcească bine. Se sparg uşor cu făcăleţul.
Mod de asamblare:
Se însiropează fiecare blat în parte, iar la mijloc se pune un strat generos de cremă. Se repetă operaţiunea cu a doua cremă, până se asamblează tot tortul.
Se dă la frigider până a două zi.
Se ornează cu frişcă, apoi se decorează tortul cu nucă caramelizată.
Se ornează după bunul plac al fiecăruia…
Să aveţi poftă şi o masă de Crăciun bogată!