Pentru unul dintre cele mai importante evenimente din familia mea, am hotărât să fac tortul meu cel special. Este reţeta cu care nu dau greş niciodată şi care aduce bucurii atât celor mici, cât şi celor mari, întrucât nu este genul de tort greţos, încărcat, săţios. Este un tort răcoritor, uşor, delicios!

P1310365Ingrediente:

1) Pentru blat:

  • 6 ouă
  • 6 linguri de zahăr
  • 6 linguri ulei
  • 6 linguri lapte
  • 6 linguri făină
  • 3 linguri cacao
  • 3 linguriţe rase de praf de copt
  • esenţă de rom

2) Pentru cremă:

  • 600 ml lapte
  • 4-5  linguri amidon
  • 4-5 linguri zahăr tos
  • vanilie
  • 300 ml smântână pentru frişcă
  • 200 gr ciocolată albă
  • 2 linguri zahăr pudră

3) Pentru umplutura de fructe:

  • 3-4 mere potrivite
  • vanilie
  • scorţişoară

4) Pentru glazura de ciocolată:

  • 100g ciocolată neagră
  • ¼ pachet de unt
  • o lingură zahăr
  • o mâna de migdale

Mod de preparare:
Blatul:
Spargem ouăle şi separăm albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile le batem spumă tare, iar apoi gălbenuşurile le mixăm cu zahărul până îşi măresc volumul. Adăugăm peste gălbenuşuri uleiul, apoi laptele. Incorporăm praful de copt, esenţa de rom, făina, iar la final, cacao cernută.
Peste albuşurile batute adăugăm uşor compoziţia de gălbenuşuri şi amestecăm cu o paleta, până când compoziţia devine omogenă.
Tapetăm cu hârtie de copt forma de blat, turnăm compoziţia şi o introducem la cuptorul încins în prealabil, la foc potrivit. Încercăm cu o scobitoare interiorurl şi dacă aceasta rămâne curată, putem scoate blatul de la cuptor.
Îl lăsăm să se răcească bine, după care îl tăiem în 3 părţi egale.

Crema:
Batem smântâna cu zahărul pudră până formăm o frişcă tare.
Rupem ciocolata albă în bucăţele mici, le punem într-un vas cu pereţii groşi şi o lăsăm să se topească uşor. Când s-a lichefiat, luăm vasul de pe foc şi adăugăm frişca, apoi punem vasul pe foc mic şi amestecăm continuu până ciocolata se topeşte. Luăm de pe foc şi lăsăm să se răcească, apoi dăm crema la frigider pentru cel puţin 3-4 ore.
Într-un vas amestecăm amidonul, cu zahărul, câteva linguri de lapte şi vanilia. Restul de lapte îl punem la fiert, iar când dă în clocot punem amestecul cu amidon, amestecăm cu un tel până se îngroaşă ca o budincă. Îl luăm de pe foc şi lăsăm să se răcească.
După ce a stat la firiger compoziţia cu ciocolată albă, luăm din ea câteva linguri şi le adăugăm în crema de vanilie fiartă şi răcită şi amestecăm uşor. Restul de cremă cu ciocolată
albă se dă la frigider din nou şi se va folosi pentru ornare.

Umplutura de fructe:
Merele se introduc întregi la cuptor nsi se lasă până devin moi. Se decojesc, se scot cotoarele, se taie cubuleţe, iar apoi se presară cu scorţişoară şi puţină vanilie.

Glazura
Într-o crăticioara cu pereţii groşi se pune ciocolată mărunţită, se adaugă untul şi zahărul şi se amestecă uşor până când se formează o pastă lichidă omogenă. Se adaugă migdalele prăjite şi mărunţite. Se lasă să se răcească.

Asamblarea:
Blatul se însiropează bine cu un sirop făcut din apă, zahăr şi esenţă de rom. Se aşează pe o tavă de tort prima parte din blat, se pune un strat generos de mere, iar peste el se toarnă jumătate din crema cu lapte. Se pune încă o parte de blat însiropat bine, peste care se întinde uniform şi restul de crema de umplutură.
Punem şi ultima parte de blat, ornăm cu cremă cu ciocolată albă, iar apoi cu glazura de ciocolată neagră desenăm lateralele în ce variante dorim.

Dăm tortul la frigider cel puţin câteva ore. Cel mai bun  însă este abia a două zi, când toate gusturile se combină între ele şi formează un tot unitar deosebit de delicios.

Chiar dacă nu a fost cea mai uşoară reţeta, cu siguranţă a meritat!
Să îl savuraţi cu cea mai mare placere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *