foto: perfecte.ro

Tot mai multe cazuri de scarlatină
foto: perfecte.ro

Specialiştii susţin că în Bucureşti este o miniepidemie de scarlatină, boală care este însă specifică acestei perioade din an.cei afectaţi fiind în special copiii din colectivităţi.

Medicul pediatru Alexis Cochino, citat de adevărul.ro susţine, însă că micuţii cu scarlatină nu mai sunt contagioşi la 24 de ore de la începerea tratamentului specific cu penicilină şi că aceştia pot reintră în colectivitate: „Acest lucru se poate întâmplă doar dacă starea lor clinică o permite. În tratamentul scarlatinei nu sunt necesare penicilinele de tip Moldamin şi nu este necesară monitorizarea ASLO după scarlatină”,

Medicul mai susţine că nu este necesară testarea celor contactaţi şi cu atât mai puţin tratarea purtătorilor sănătoşi. „De asemenea, excluderea din colectivitate a purtătorilor sănătoşi de streptococ nu are nicio baza ştiinţifică actuală şi reprezintă doar sechelele spaimelor secolelor trecute, spaime care ar trebui lăsate în urmă şi nu ar trebui să conducă la abuzuri administrative sau medicale”, a completat pediatrul.

Pe de altă parte medicii din instituţiile şcolare susţin că într-o colectivitate în care a fost pus un diagnostic de scarlatină, toţi cei care au intrat în contact cu respectivul copil sunt nevoiţi să facă exudatul faringian, examen ce poate identifica prezenţa unei infecţii bacteriene, fungice sau virale la nivelul faringelui.

Iată cum dna Kristina Moldovan, medic şcolar, afirmă că „odată stabilit diagnosticul, se face exudat la toţi copiii cu care pacientul a intrat în contact. În grădiniţe luăm măsuri de dezinfecţie, toate jucăriile, vesela, covoarele, sunt supuse unui ciclu riguros de dezinfecţie. Aceasta este activitatea de focar. Când luăm exudatul, le recomandăm părinţilor să-i aducă pe copii nemâncaţi şi nespălaţi pe dinţi şi le recomand să le administreze antibiotic cinci zile, penicilină, profilactic, dar sunt şi părinţi care refuză”,

Se pare că acei copii cărora nu li s-a făcut exudatul, ajung la camerele de primiri urgenţe de la spitalele de infecţioase. „Totul porneşte cu dureri de gât şi febră. Faringele este foarte roşu, apoi limba devine zmeurie, iar temperatura corpului este de 39 – 40 de grade. Abia a treia zi apare erupţia, foarte multe bubiţe roşii mici, care apar în zona abdomenului, dar şi la genunchi şi coate, iar faţa, exceptând bărbia şi zona din jurul gurii, devin roşii”, a explicat Kristina Moldovan citată de aceeaşi sursă.

În Bucureşti, numai în perioada 1-6 aprilie, au fost confirmate 31 de cazuri, cele mai multe fiind înregistrate în sectorul 2, mai exact, potrivit unor statistici ale Ministerului Sănătăţii, 15 cazuri din 31 au fost depistate în acest sector al capitalei.

Iar la Institutul „Matei Balş” se pare că se prezintă zilnic câteva zeci de părinţi însoţiţi de copii cărora li se fac investigaţii pentru stabilirea diagnosticului. Cătălin Apostolescu, medic infecţionist la acest spital, afirmă că “scarlatina, cauzată de streptococul hemolitic, este o boală care apare în general la copii după încheierea sezonului rece. Nu au fost foarte multe cazuri până acum, dar e ce este drept o creştere uşoară faţă de perioada similară a anului trecut”,

“Nu am putea vorbi de un focar, având în vedere că ne raportăm la o populaţie de două milioane de oameni. Dacă în Bucureşti sunt 30 de cazuri şi acestea sunt răspândite, nu avem motive de îngrijorare”, a declarat Oana Grigore, purtător de cuvânt la Ministerul Sănătăţii citată de adevăru.ro.

În fiecare luna toate spitalele din Bucureşti sunt obligate să raporteze cazurile de scarlatină către Direcţiile de Sănătate Publică (DSP), toate datele fiind centralizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). „Patologia este sezonieră, aceste cazuri apar an de an, până acum nu s-au remarcat focare de infecţie deosebite din nicio zona a ţării”, a explicat şi doctorul Adriana Pistol, directorul Centrului de Control pentru Bolile Transmisibile din INSP.

Scarlatina este o boală produsă de anumite tulpini de streptococ de grup A, aceste tipuri producând o toxina numită eritrotoxină, cea care da semnele specifice bolii: limba zmeurie, erupţia cutanata, ce completează seria de manifestări pe care orice boală infecţioasă streptococică le dă: febră, frison, durere în gât.

Se pare că nu există o legătură directă între eritrotoxină şi complicaţiile poststreptococice, medicul pediatrul Alexis Cochino susţinând că “deşi o persoană poate face nenumărate infecţii streptococice, teoretic poate face scarlatină doar o dată în viaţă. Totuşi, pentru a avea imunitate împotriva eritrotoxinei, este necesar să ai un contact suficient de intens şi prelungit cu ea, lucru care nu se prea mai întâmplă, din cauza excesului de antibiotice în populaţie, mai ales în cea pediatrică. Astfel, încet, numărul de oameni, în general copii, fără rezistenţă faţă de eritrotoxină, creşte. Când acest număr este suficient de mare, se produce o epidemie, mai mică sau mai mare. Este ceea ce s-a întâmplat în acest an în Bucureşti”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *