foto: huffingtonpost.com

Se pare că în România se nasc tot mai mulţi copii prematur, pentru că mamele lor au diverse boli ale sângelui, de existenţa cărora nu ştiu. În cele mai multe cazuri, principalul motiv este faptul că viitoarele mame nu îşi efectuează analizele necesare din cauza lipsei banilor.

Tot mai multe naşteri premature pentru că mamele nu ştiu că suferă de diverse afecţiuni
foto: huffingtonpost.com

Din păcate, în România, 10% din naşteri sunt înainte de termen.

Ţara noastră se află în acest moment pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitate infantilă.

De la ştiri.tvr.ro aflăm că din cele 3.400 de naşteri ce au fost asistate la Spitalul Universitar din Capitală în cursul anului trecut, aproape 2.000 de mame au fost diagnosticate, pe banii lor, cu trombofilie, anemie şi alte probleme hematologice. Restul se pare că nu şi-au permis să facă aceste teste, şi aproape 500 de mame au născut prea devreme.

Un caz de naştere prematură este cel al Anei Maria, o femeie de 34 de ani ce a adus-o pe lume pe Rebeca-Maria. Fetiţa s-a grăbit să vină pe lume prea devreme, dar acum este sănătoasă deoarece a avut noroc că mama a aflat din primele săptămâni de sarcină că are trombofilie şi a început imediat tratamentul. Problema, deşi nu s-a văzut la analizele uzuale, ginecologul i-a recomandat să facă şi testele pentru trombofilie şi astfel a aflat.

Pe de altă parte, o mamă aflată la limita sărăciei, a adus pe lume copilul la numai 26 de săptămâni, 24 de săptămâni fiind pragul de la care un făt poate supravieţui. Copilul are doar 700 de grame, are însă noroc să poată respira singur.

Din aceeaşi sursă citată aflăm însă că de la jumătatea lunii mai, copiii nenăscuţi vor avea mai multe şanse la viaţă, întrucât Spitalul Universitar va efectua gratuit teste pentru depistarea trombofiliei şi altor boli hematologice, pentru orice gravidă din ţară.

Proiectul este finanţat cu fonduri norvegiene, cofinanţat şi de statul român. Beneficiind de o finanţare de 1,7 milioane de euro, spitalul va primi aparate pentru a salva cât mai mulţi bebeluşi născuţi prematur.

O parte dintre copiii născuţi prematur vor fi îngrijiţi şi la noua maternitate de la Spitalul Sf. Pantelimon. Această unitate este complet modernizată cu bani de la Banca Mondială şi poate concura cu orice astfel de unitate din Uniunea Europeană.

În viitorul apropiat, va fi gata şi noua maternitate de la Spitalul Universitar. Şi se pare că proiectul se extinde şi la nivel naţional, în ţară urmând a fi inaugurate anul acesta şi alte maternităţi complet modernizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *