Tot mai mulţi copii bolnavi de autism în România

Tot mai mulţi copii bolnavi de autism în RomâniaPe dată de 1 aprilie, a fost demarată o nouă campanie de conştientizare a populaţiei, ce poartă numele „Geniali, dar altfel – Ţie de ce îţi era teamă când erai mic?”

De la romaniatv.net aflăm că această este o campanile organizată de către Asociaţia pentru Recuperarea şi Integrarea Copiilor cu Autism şi este sprijinită de artişti, actori, sportivi.

Statisticile arată că în acest moment există 8.000 de persoane în România diagnosticate cu această afecţiune, dar specialiştii spun că în realitate numărul lor este mai mare. Mai mult, se pare că de la un an la altul, numărul copiilor cu autism este în creştere.

Specialiştii spun că primele semne ale bolii apar în jurul vârstei de 2 ani, însă prea puţini părinţii cer ajutor în acest sens. Fie ignoră semnele, fie le este prea ruşine de gura lumii să recunoască problema.

Carmen Hotar, psiholog clinician şi fondatoarea Asociaţiei ARICA susţine că un copil ce suferă de autism „nu răspunde la propriul nume, nu pare interesat de ce se întâmplă în jurul lui, nu recunoaşte obiecte din jurul lui şi nu le foloseşte cu scopul cu care le folosesc cei din jur”.

Din sursa citată aflăm că acestei campanii i s-au alăturat o serie de artişti şi sportivi, printre care şi Camelia Potec şi Tavi Colen.

Camelia se temea, pe când era copil, de spaţiile închise, în timp ce Tavi avea mari problem cu apariţiile în public.

Artistul povesteşte că, deşi şi-a dorit foarte mult o carieră artistică, întâmpina mereu probleme când trebuia să vorbească în public: „Până la 15 ani, mie personal, îmi era teamă să ies în public. Nu puteam să deschid gură. Repetăm cu formaţia, cântăm în anumite grupuri de muzică, ieşeam în public şi mi se încleşta maxilarul şi aveam un mare nod în gât. Nu puteam să deschid gura şi cei din formaţie mă antrenau să spun aşa: „Bună seară”.

Mărturisind public despre temerile din viaţa sa, Tavi Colen a dat tonul acestei campanii „Geniali, dar altfel – Ţie de ce îţi era teamă când erai mic?”, sprijinind astfel copii ce suferă de autism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *