Când este frig, copilul tău se îmbolnăveşte foarte des. Nu scapă de răceli, rinofaringite, otite. Ştii de ce unii copii sunt mai bolnavi decât alţii pe timpul iernii şi de ce unii sunt mai sensibili decât alţii? Citeşte răspunsurile noastre şi vei afla.

copii-bolnavi

Te-ai întrebat de ce copilul tău răceşte ma repede iarna decât vara? Specialiştii spun că germenii resposabili cu rinitele, bronşitele, otitele, anginele etc. circulă mai mult în timpul iernii decât vara. Nu se ştie exact de ce preferă acest sezon, dar probabil sunt mai adaptaţi condiţiilor climaterice reci. De altfel, ideea preconcepută conform căreia frigul slăbeşte sistemul nostru imunitar şi ne face mai sensibili la infecţii nu a fost niciodată validată ştiinţific.

 

Copiii sub 2 ani se îmbolnăvesc mai des?

Sistemul imunitar al copilului nu este complet performant şi necesită o anume maturizare. Bebeluşul se naşte cu un stoc foarte mic de anticorpi moşteniţi de la mama sa în timpul sarcinii, dar acesta dispare către 3-4 luni. Mai poate recupera o parte din el prin intermediul laptelui matern, dacă este alăptat la sân. Dar pentru ca organismul se fabrice el însuşi proprii „soldaţi”, va trebui să întâlnească „duşmani”, adică să se confrunte cu microbii pentru ca sistemul său imunitar să producă anticorpi. Şi chiar şi aşa, de-a lungul primului an aceştia vor fi în cantitate mică.

–      Nu miza pe faptul că cel mic a avut o răceală la începutul iernii şi va fi protejat tot sezonul!

–      Viruşii care produc bolile sunt foarte diferiţi. De fiecare dată sistemul imunitar pleacă de la zero, producând anticorpi capabil să combată noul virus. Dar, din fericire, de-a lungul anilor, întâlnirile cu microbii întăresc sistemul imunitar care devine din ce în ce mai eficace. Astfel încât în jurul vârstei de 3-4 ani, infecţiile ORL repetate încetează.

 

Anumiţi copii se îmbolnăvesc mai des decât alţii?

În faţa unui microb împotriva căruia nu sunt protejaţi, toţi copiii vor dezvolta o infecţie… dar nu neapărat o boală. Unii dintre ei vor fabrica anticorpi proprii şi se vor apăra fără să aibă simptome aparente. Alţii vor fi bolnavi cu febră şi poate chiar şi complicaţii. Aceste fenomen nu prea se explică- e posibil să existe predispoziţii genetice care condiţionează răspunsul unui individ la o anume infecţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *