sâmbătă,decembrie 4, 2021

Toti dintii copilului tau

Când copilul e mic îi numărăm dintisorii imediat cum apar, când creşte îi vrem puternici şi departe de dureri. Cred că toți știm că trebuie să ne spălăm pe dinți regulat, adulți sau copii, dar este important sa stim de ce o facem şi cum. Iată câteva întrebări frecvente despre igiena orala si raspunsurile la acestea.

MamiStieTot-sustine-campania

Atacul acid al domnilor Placă, Dulcescu şi Suc

Copii noștri au smalțul foarte subțire la dinții de lapte. Ei sunt supuşi unui permanent atac acid prin:

  • descompunerea alimentelor rămase în cavitatea bucală după mese, acestea scazandvaloarea pH-ului din gură.
  • aciditatea diferită a alimentelor si bauturilor  pe care le consuma

Practic se ajunge la demineralizarea smalţului, teren propice pentru dezvoltatea cariilor. refacerea smalţului este mult mai înceată decât capacitatea sa de distrugere  🙂
Alimentele cele mai tentante sunt și cele mai acide. De exemplu, sucurile acidultate, concentratele de fructe şi chiar portocalele, lămâile sau merele în sine.

Aliatul tău principal: Copilul tău

Respectă mesele zilei  şi nu exagera cu micile gustări. Aşa cum ştii deja, majoritatea copiilor când sunt mici adoră să imite gesturile părinţilor. Ei vor dori să încerce inclusiv să se perie haotic pe dinţi încă de mici, în încercarea de a părea oameni mari.
Apoi intervin la majoritatea plictiseala şi alte activităţi concurente care fac ca periatul dinţilor să nu mai fie între activităţile interesante sau cele acceptabile a le face împreună. Puterea ta de convingerea va trebui să învingă senzaţia copilului că este forţat. Va trebui să treci peste etape succesive de negare.

Un părinte, o mie de idei

Copilul tău a început să refuze periuţa cu determinare. Încercările tale par sortite eşecului. În acel moment trebuie să îţi aduci aminte că au mai fost astfel de situaţii. Ai improvizat şi ideile noi te-au ajutat să reuşeşti să treci prin clipele în care nu mai credeai că vei reuşi.
Idee: spune-i copilului că este momentul să spele pe dinţi şi răţusca din baie, dar întâi trebuie să se spele pe el. De data asta îi araţi cu trebuie să o facă pentru că şi el, şi răţuşca, trebuie să fie curaţi înainte de culcare. Vei fi uimit de rezultate.
Cantai un cântec care îi place şi când se opreşte din periat opreşte-te şi tu. Îl vei învaţa în plus că trebuie să cedeze pentru a obține ceea ce dorește cu adevărat.

Soluția de urgență:

Dacă gustarea sau masa din timpul zilei au loc în oraș sau într-o excursie există soluții care să scadă aciditatea din gura copilului.
Una dintre ele sunt produsele lactate. Ele scad rapid aciditatea și, dacă sunt tolerate, au numai beneficii pentru cel mic, inclusiv ca aport de calciu sau încheiere plăcută a mesei.
Alternativa veselă este 🙂 morcovul! Este hrana favorită a iepuraşilor şi unul dintre alimentele pe care noi oamenii le mestecăm cel mai mult înainte de a le înghiţi. Este guma de mestecat a naturii! Iar dacă tot am vorbit de guma de mestecat, este recomandat ca dacă nu ai periuţă cu tine în pădure, in parc, la plimbare, la scoala sau la grădiniță 🙂  să îi oferi micuţului o gumă de mestecat fără zahăr, cum ar fi Orbit for Kids fără zahăr , speciala pentru copii datorita texturii moale si gustului foarte bun. Beneficiile despre care vorbesc specialiștii sunt bazate pe faptul că:

  • Mestecatul ajută la dezvoltarea mușchilor masticatori
  • Crește secreția salivara și protează smalțul dinților prin reducerea acidității si restabilirea pH –ului neutru.
  • Nu colorează dinții ca mocovii!

Studiile stiintifice ne arata ca guma de mestecat fără zahăr contribuie la neutralizarea acizilor plăcii bacteriene prin stimularea secreției salivare, ajutând astfel la eliminearea resturilor alimentare de pe dinți si din spatiile interdentare și la autocurățarea dinților. În plus, guma de mestecat fără zahăr pentru copii are o textură mai moale spre deosebire de guma de mestecat fara zahăr pentru adulți și poate fi mestecată ușor de către cei mici. Dar atenție, că guma de mestecat a copiilor trebuie oferita doar dacă aceștia pot conștientiza ca aceasta nu trebuie înghițită.

SFATUL MEDICULUI

Atenție la sucurile acidulate!

Copiii îndrăgesc băuturile răcoritoare dulci şi acidulate. Le vor prefera întotdeauna pe acestea în locul unui pahar de suc natural de fructe sau a unei căni de ceai din plante, sănătos şi aromat. 
Totuşi, aceste sucuri conţin cantităţi mari de substanţe nocive pentru smalţul dinţilor: zahăr, acid citric, acid ascorbic, dioxid de carbon. Acizii sunt folosiţi ca amplificatori de gust, antioxidanţi şi conservanţi. 
Un consum mare de băuturi carbogazoase sau chiar de sucuri naturale din citrice sau fructe de pădure pot produce eroziunea dentară. Aceasta apare ca o suprafaţa opacă, de culoare diferită  şi sensibilă, observându-se lipsa smalţului. 

Ce aveţi de făcut:

Învăţaţi-l e cel mic să se spele pe dinţi de două ori pe zi, dimineaţa imediat cum s-a trezit şi seara, înainte de culcare. Totuşi, copilul nu trebuie să se spele pe dinţi imediat după ce a consumat un suc acidulat. 
Copilul nu trebuie să mestece gumă în timpul sau imediat după ce a băut un suc acidulat. Gumă de mestecat se foloseşte doar în scop profilactic, după fiecare masă, când alimentele trebuie îndepărtate de pe dinţi şi nu există posibilitatea unui periaj dentar. 
Limitaţi consumul de băuturi carbogazoase între mese.

NU UITA!

Dacă eşti în parc cu micuţul şi acesta vrea o gustare, sau dacă merge la grădiniţă sau la şcoală şi  consumă alimente sau băuturi fără a a€“-și  putea  peria dinţişori ulterior, îi poţi oferi o gumă de mestecat pentru copii, fără zahăr. Gustul plăcut al gumei de mestacat fără zahăr o va transforma într-un desert, iar aciditatea produsă de resturile alimentare va fi neutralizată. De asemenea, prin mestecarea gumei,  saliva secretată va realiză o autocurăţire a gurii copilului protejându-lde carii. Orbit for KIDS cu cele două arome: Bubble Gum  sau Tropical Fruit este alegerea ideală pentru a va asigura că micuţul are dinţi curaţi şi sănătoşi pe tot parcursul zilei !  

EDC_orbit_for-kids_cmyk-02           

Pentru dinţi puternici şi sănătoşi! Orbit for Kids este gumă de mestecat creată special pentru copii, care ajută dinţii să fie puternici şi sănătoşi, iar gustul este minunat!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *