Totul despre zmeura

Zmeurele fac parte dintre putinele alimente care contin cantitati semnificative de oxalati. Cand oxalatii ajung intr-o cantitate mare in lichidele din organism, se pot cristaliza si pot cauza probleme de sanatate. Din acest motiv, este recomandat ca persoanele care deja au probleme cu rinichii si vezica biliara sa evite aceste fructe.
Zmeura este o sursa excelenta de fibre, mangan si vitamina C. Reprezinta o buna sursa de vitamina B2, folati, acid nicotinic, magneziu, potasiu si cupru. In plus, zmeura contine si cantitati semnificative de acid elagic, care lupta impotriva cancerului.
123 g zmeura are 60,28 calorii. | ||
Nutrienti | Cantitatea | Cat la % asigura din necesarul zilnic? |
mangan | 1,24 mg | 62 % |
vitamin C | 30,76 mg | 51,3 % |
fibre | 8,34 g | 33,4 % |
folati | 31,98 mg | 8 % |
vitamin B2 | 0,12 mg | 7,1 % |
magneziu | 22,14 mg | 5,5 % |
vitamina B3 | 1,10 mg | 5,5 % |
potasiu | 186,96 mg | 5,3 % |
acizi grasi omega-3 | 0,12 g | 5 % |
cupru | 0,10 mg | 5 % |
Ofera protectie antioxidanta, impotriva cancerului si a microbilor
Zmeurele ajuta la prevenirea deteriorarii membranelor celulare si a altor structuri din organism, neutralizand radicalii liberi, cu ajutorul acidului elagic. Acidul elagic nu este singurul fitonutrient din zmeura analizat de specialisti. Si flavonoidele au fost studiate: quercetina, kaempferol si moleculele bazate pe cianidina. Aceste molecule de flavonoide sunt clasificate drept antocianine si apartin grupului de substante care dau culoare rosie zmeurelor. Antocianinele ofera zmeurelor si proprietatile antioxidante unice, cat si unele antimicrobiene.
De asemenea, cercetarile efectuate pana in prezent sugereaza ca zmeura detine si proprietati anticancerigene.
Antioxidantii unici din zmeura ofera protectie importanta
Zmeura are putere antioxidanta mai mare cu aproape 50% decat capsunele, de trei ori mai mare decat kiwi si de 10 ori mai mare decat tomatele, arata studiile efectuate de cercetatorii olandezi.
Cea mai mare contributie la activitatea antioxidanta a zmeurei este cea a elagitaninelor care, conform specialistilor, lupta impotriva cancerului. Vitamina C contribuie cu 20% la intreaga activitate antioxidanta, iar antocianinele 25%. O alta veste buna este ca inghetarea si depozitarea acestora nu afecteaza prea mult puterea antioxidanta.
Tinerete fara batranete
Cercetarile stiintifice arata ca zmeura este extrem de bogata in substante cu efect antioxidant, fiind chiar cel mai puternic fruct in acest sens. Antioxidantii din zmeura protejeaza organismul de radicalii liberi care duc la aparitia imbatranirii premature a tesuturilor, degenerarea ADN-ului si aparitia diverselor afectiuni caracteristice varstei a treia. Asadar, pentru a-ti mentine cat mai mult timp tineretea, consuma in perioada verii cel putin 150 de grame de zmeura pe zi.
Scade nivelul zaharului din sange
Pe langa fitonutrienti, aceste fructe au un continut bogat de nutrienti, antioxidanti si vitamina B. Zmeura este o sursa excelenta de mangan si vitamina C, doi nutrienti antioxidanti importanti. De asemenea este o buna sursa de riboflavina, folati, acid nicotinic, magneziu, potasiu si cupru. Aceasta combinatie de nutrienti fac din zmeura o alegere grozava care te ajuta sa minimalizezi impactul asupra nivelului de zahar din sange.
Protectie impotriva cancerului
Studiile efectuate arata ca dietele bogate in fructe ajuta la prevenirea cancerului: zmeurele si afinele inhiba enzimele metaloproteinaze. Desi sunt importante pentru dezvoltarea si remodelarea tesuturilor, daca sunt produse in cantitati ridicate aceste enzime joaca un rol important in aparitia cancerului.
Protectie impotriva degenerescentei maculare
Poate ca mama ta ti-a zis, cand erai copil, ca mancand morcovi iti vei pastra ochii stralucitori. Se pare ca avea dreptate. Fructele iti pot fi de mare folos in pastrarea vederii. Un studiu publicat in „Arhivele de Oftalmologie” indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi duce la scaderea riscului (cu 36%) aparitiei degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta.
In acest studiu, in care au fost implicati 110.000 femei si barbati, cercetatorii au analizat efectul pe care il are consumul de fructe, legume, vitamine antioxidante A,C,E si carotenoide asupra participantilor. In timp ce, in mod surprinzator, consumul de legume, vitamine antioxidante si carotenoide nu au avut un efect major in prevenirea degenerescentei maculare, consumul de fructe a jucat un rol foarte important in prevenirea acestei boli.
Pentru ca sunt foarte perisabile, aceste fructe trebuie achizitionate doar cu o zi sau doua inainte de a fi consumate.
eva.ro