Transportă-l pe bebe cu maşina în siguranţă

În maşină nu toate locurile oferă aceeaşi protecţie. Iată de ce pentru copii mici există locuri şi scaune speciale. Şi legislaţia este strictă în acest sens. Află ce ai de făcut când pleci cu bebe la drum.

Transportă-l-pe-bebe-cu-maşina-în-siguranţă

În primul rând ai nevoie de un scaun omologat şi adaptat pentru talia lui, care îi va asigura protecţie maximă în caz de şoc. Ai grijă, însă, că nu toate scaunele oferă acelaşi nivel de securitate. Pentru o protecţie bună este ideal să instalezi scaunul auto în locurile cele mai sigure.

Cel mai sigur este scaunul poziţionat în spate, la mijlocul banchetei. Acest loc este departe de şocurile laterale şi mai puţin susceptibil de a putea fi grav rănit în caz de accident. Pe de altă parte, copilul este mai uşor de supravegheat. Instalarea scaunului pentru copii în acest loc printr-un sistem sigur (isofix sau centura în trei puncte)este cea mai bună opţiune.

Dacă nu ai un astfel de echipament, ci doar o centură subabdominală cu prindere în două puncte, instalează scaunul auto în spate, pe partea dreaptă. În acest loc vei putea observa copilul mai uşor, iar la coborâre va fi lesne de scos. Punctul slab este că cel mic se află lângă uşă, deci aproape de zona de impact.

O a treia opţiune este în spate, pe partea stângă. Oferă însă un risc mai crescut de şoc lateral şi o vizibilitate scăzută de pe scaunul şoferului, fiindcă este chiar în spatele acestuia. Dacă eşti însoţită de cineva, e ok.

Scaunul din dreapta şoferului este cel mai puţin securizat. Chiar dacă îl vezi uşor pe cel mic, conform statisticilor este scaunul cu riscul cel mai mare în caz de accident. În acest caz, nu uita să dezactivezi airbag-ul.

Schimbare în codul rutier privind transportul copiiilor

Noile prevederi referitoare la transportul minorilor au intrat în vigoare începând cu data de 6 februarie 2015.

Din septembrie 2014, şoferii sunt obligaţi să se asigure că, pe timpul conducerii maşinii, minorii poartă centura de siguranţă sau sunt transportaţi în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate. De asemenea, a fost interzisă transportarea copiilor în vârstă de până la trei ani în autovehicule neechipate cu sisteme de siguranţă.

Copiii care au o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule care au sisteme de siguranţă pentru şofer şi pasageri numai dacă sunt fixaţi/prinşi cu un dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

Aceeaşi regulă este valabilă şi pentru copiii care au peste 135 cm înălţime, dar pentru ei există şi alternativa purtării centurii de siguranţă, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei.

Potrivit noilor reguli, este obligatoriu ca dispozitivele de fixare în scaun să fie omologate şi adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor. Obligaţiile privind dispozitivele de fixare nu se aplică atunci când este vorba de maşini destinate transportului public de persoane sau de taxiuri. Totuşi, este obligatorie supravegherea copilului de către o altă persoană în afară de şofer.

De asemenea, obligaţia folosirii dispozitivului de fixare sau a centurii de siguranţă nu se aplică dacă minorul este scutit de un medic de la purtarea sistemelor de siguranţă. Copiii pot fi transportaţi în această situaţie doar pe scaunele din spate şi dacă au mai puţin de trei ani, trebuie supravegheaţi de o altă persoană în afara de şofer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *