Tratamente împotriva unghiilor casante

Unghiile tale se exfoliază, se rup repede, sunt casante. E normal. Zilnic le agresezi cu detergenţi şi cu diverse activităţi, ca să nu mai vorbim că le expui la frig. Dar nici nu le îngrijeşti pe măsură. Urmează sfaturile noastre dacă vrei să ai unghii frumoase şi sănătoase.

unghii-casante

Unghiile, sunt, ca şi părul, o producţiune a pielii, şi conţin keratină, o proteină fibroasă esenţială pentru sănătatea lor. Anumite carenţe alimentare, traumatismele sau micile probleme de sănătate pot sta la originea fragilităţii unghiilor.

Femeile sunt mai expuse decât bărbaţii. Iar dintre femei, cele mai atinse sunt:

–      cele însărcinate. Fiindcă în această perioadă bebe absoarbe o parte din fierul mamei. Această lipsă de fier poate fragiliza unghiile mamei;

–      femeile care suferă de tulburări hormonale. În aceste situaţii, unghiile devin mai friabile, se dezhidratează mai uşor şi se rup mai repede.

De obicei, aspectul unghiilor poate fi ameliorat în câteva săptămâni, cu ajutorul soluţiilor de întărire. Dacă nu reuşeşti e bine să te adresezi unui dermatolog care să-ţi prescrie un tratament adaptat.

 

Cauze frecvente

–      carenţele de magneziu, calciu şi fier sunt cele mai frecvente. Uneori acestea sunt însoţite şi de căderea părului.

–      tulburările tiroidei afectează şi ele unghiile. De obicei există şi alte simptome care însoţesc aceste dereglări.

–      factorii externi pot fi şi ei incriminaţi, cum ar fi utilizarea excesivă a lacului de unghii, fără a le lăsa să respire între două aplicaţii, dizolvantul le face şi el mai fragile şi le poate schimba culoarea sau aspectul (conţine toluen).

–      mâinile care vin des în contact cu apa pot determina şi ele fragilitatea unghiilor, ca şi cele care nu sunt bine uscate după spălare.

–      temperaturile extreme, ca şi schimbarea climatului pot deteriora unghiile.

–      evident că şi anumite maladii pot cauza fragilitatea unghiilor, cum ar fi psoriazisul unghiei sau o micoză. În cazul acestor afecţiuni mai apar şi semne specifice. Medicul ţi le poate identifica, în urma unor analize de laborator.

 

Tratamente

Prima măsură este să înlături factorii cauzatori: să nu te mai dai cu lac, să-ţi pui mănuşi de menaj şi să eviţi pe cât posibil contactul cu apa.

Apoi să le tai mai cât de scurt poţi şi să le aplici un lac protector.

Dacă ai o carenţă de fier, consumă alimente bogate în acest mineral: linte, ficat de pasăre, germeni de grâu şi soia, năut sau ia suplimente alimentare prescrise de medic.

Dacă problema persistă, consultă un dermatolog. Acesta, după investigaţii amănunţite va găsi cauza şi apoi va aplica tratamentul adecvat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *