Tratamente naturiste împotriva gripei


Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pe plan mondial există aproximativ un miliard de persoane cu risc crescut de îmbolnăvire gravă de gripă, care poate evolua spre pneumonie, tuberculoză şi chiar deces. În România, anual se îmbolnăvesc de gripă circa 10-20% dintre locuitori.
Deşi pare o boală banală, cu o durata normală de numai 6-7 zile, gripa trebuie să fie tratată cu mare grijă, pentru a evita o suprainfecţie cu evoluţii sub formă de epidemii sau chiar pandemii. Pot apărea complicaţii agravante: pulmonare (bronşită, laringită, sinuzită, angină, pneumonie severă), neurologice şi digestive (greaţă, vărsături, diaree, dureri abdominale), apoi conjunctivită, meningită, otita, pericardită şi miocardită.
În medicina populară, împotriva gripei se folosesc fructele de merişor, infuzia din frunze de merişor (o lingură cu frunze se pune într-un pahar cu apă fierbinte, se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară; se iau câte două linguri de infuzie de patru-cinci ori pe zi). Merişorul se foloseşte şi amestecat cu frunze de fragi (în părţi egale) – o lingură din acest amestec se pune într-un pahar cu apă şi se dă în clocot. În acest decoct se adaugă miere (după gust) şi se bea fierbinte câte un pahar de trei-patru ori pe zi, în cazul răcelii. În cazurile de gripă este recomandat usturoiul proaspăt, câte doi-trei căţei zilnic (de asemenea, usturoiul este recomandat şi pentru profilaxie în cazurile de epidemie).
În medicina populară, zmeura este folosită ca mijloc sudorific şi pentru scăderea febrei în caz de gripă sau frisoane. Sucul de zmeură cu zahăr este foarte recomandat în cazul febrei. Siropul de zmeură se adaugă în mixturi pentru a le îmbunătăţi gustul, se bea împotriva tusei, în afecţiunile gâtului şi în pneumonii. Infuzia din zmeură uscată este recomandată în timpul răcelii, al gripei (o lingură de fructe uscate se pune într-un pahar cu apă fierbinte, se lasă la infuzat 20 de minute; se bea câte un pahar de infuzie fierbinte de două ori pe zi). Zmeura intră şi în componenţa diferitelor amestecuri cu efecte sudorifice: se amestecă în părţi egale zmeură şi flori de tei; o lingură din acest amestec se pune într-un pahar cu apă fierbinte, se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară; se bea câte un pahar de infuzie fierbinte seara înainte de culcare.
Un amestec foarte eficient este şi următorul: zmeură, flori de tei, frunze de podbal, seminţe de anason, scoarţă de salcie (în cantităţi egale); o lingură din acest amestec mărunţit se pune într-un pahar cu apă fierbinte, se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară; se bea câte un pahar de infuzie fierbinte seara, în stările gripale ca mijloc sudorific.
Se amestecă două părţi zmeură, două părţi frunze de podbal, o parte frunze de sovir o lingură din acest amestec se pune într-un pahar de apă fierbinte, se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară; se bea câte o jumătate de pahar de infuzie fierbinte de trei-patru ori pe zi în cazul răcelilor ca mijloc sudorific şi expectorant.