Travaliul: un chin de nesuportat?

Ai ajuns într-o etapă a vieţii tale în care îţi doreşti să devii mamă. Ai un soţ care te iubeşte, o situaţie materială bună şi o familie pe care te poţi baza în orice situaţie, însă travaliul şi naşterea te fac să te gândeşti de două ori înainte de a lua marea decizie. Cercetările arată ca femeile se tem de ceea ce s-ar putea întâmpla rău şi mai puţin pentru ce înseamnă naşterea în sine, indiferent dacă aleg cezariana sau naşterea pe cale naturală.

travaliu---gravida-femeie

Există câteva metode care pot transforma întreaga experienţă într-una cel puţin suportabilă. Iată cum:

1. Înfruntă-ţi fricile

Este normal să te temi de momentul naşterii, însă, cu cât te temi mai mult, cu atât cresc şansele să apară complicaţii sau să se prelungească travaliul. Un rol important în diminuarea fricii îl au consultaţiile cu medicul ginecolog. Alege un doctor care să aibă atât cunoştinţe de specialitate, cât şi empatie şi răbdare cu tine şi nu ezita să îi adresezi toate întrebările pe care le ai.

2. Învăţa să te relaxezi

Relaxarea este cea mai la îndemână şi, totodată, cea mai eficientă metodă de a trece mai uşor peste contracţiile intense din timpul travaliului. Este bine de ştiut că există numeroase tehnici de relaxare pe care le poţi exersa pe timpul sarcinii, iar ele te vor ajuta să te simţi mai pregătită pentru ziua cea mare.

3. Respiră

Una dintre cele mai des folosite modalităţi de a diminua durerile naşterii este respiraţia controlată. Încearcă să inspiri lent pe nas, numărând în minte până la 4, apoi expiră pe gură repetând numărătoarea. Astfel, nu doar îţi vei ţine mintea ocupată, ci vei creşte cantitatea de oxigen care ajunge la muşchi, iar asta va ajuta la relaxarea lor.

4. Implică-ţi partenerul

Partenerul este cel mai important sprijin pe întreg parcursul sarcinii, de ce să nu fie şi în timpul travaliului? Mergeţi împreună la cursuri de educaţie antenatală şi propune-i să înveţe câteva tehnici de masaj şi de relaxare care să îi permită să te ajute atât emoţional, cât şi fizic în momentele dinaintea naşterii. Cu cât este mai pregătit pentru momentul în care va deveni tată, cu atât va fi mai puţin agitat şi te va putea sprijini cu tot ce ai nevoie.

5. Concentrează-te pe aspectele pozitive

Dacă te numeri printre norocoasele femei care nu se tem de durere, te-ai putea îngrijora pentru complicaţiile care ar putea să apară la naştere. Este important să uiţi de toate aceste preocupări pe timpul travaliului. În orice spital exista specialişti care sunt pregătiţi să facă faţă oricărei situaţii neprevăzute. Lasă-i pe ei să se îngrijoreze pentru astfel de detalii.

 

Naşterea este un proces natural care, în ciuda relatărilor din mass-media, decurge fără incidente neplăcute pentru majoritatea femeilor. Uită de toate grijile pe care ţi le-ai făcut până acum. Bucuria de a deveni mama va compensa, cu siguranţă, toate neplăcerile cauzate de naştere.

Tu ce temeri ai legate de momentul nașterii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *