sâmbătă,decembrie 4, 2021

Tu cum vei naste?

Orice viitoare mamica isi doreste sa nasca cat mai rapid, cat mai usor, fara dureri si mai ales fara riscuri – atat pentru ea, cat si pentru cel mic.

Pregnancy-01

In general, modalitatea de nastere se discuta cu medicul care urmareste sarcina si modalitatea de nastere depinde foarte mult si de starea de sanatate a gravidei. Sau, cel putin asa ar trebuie sa fie. De multe ori, se alege o anumita metoda – doar pentru ca mama sa scape mai usor.

Sunt mai multe tipuri de nastere si anume:

  • nastere naturala – poate fi de mai multe tipuri – nastere activa, nastere in apa sau  metoda mai oua – nastere prin hipnoza
  • nastere cu anestezie peridurala
  • nastere cezariana

Nasterea activa:

Este recomandata oricarei femei insarcinate, care nu a avut probleme pe perioada sarcinii. Studiile arata ca este nasterea cea mai sanatoasa si sigura pentru mama si copil. Atenuarea durerii se va face folosind controlul respiratiei, pozitiile gravitationale, masajul, relaxarea. Acest tip de nastere este cel in care gravida isi urmeaza propriile instincte in timpul travaliului, are control asupra corpului si este parte activa a nasterii. Ea se poate misca usor in travaliu, poate adopta pozitiile cele mai convenabile in perioada activa dureroasa, va respira in timpul contracyiilor, se va masa in zonele dureroase, iar intre contractii se va relaxa.

Organismul femeii participa la nastere printr-o reprezentatie hormonala naturala, reprezentata de oxitocina, endorfine si prolactina, care sustin mecanismul natural all nasterii fiziologice. Durata travaliului se poate reduce la jumatate.

Reusita unei astfel de metode depinde foarte mult de pregatirea din timpul sarcinii, care trebuie inceputa cel mai tarziu in luna a VII-a.

Nasterea in apa:

Este o optiune pentru gravidele care au avut o sarcina fara risc medical si care o aleg ca pe o metoda naturala de control si atenuare a durerii. In perioada activa a travaliului, femeia sta in cada cu apa la o temperatura de 36C, iar expulzia copilului are loc tot in apa.

Ca si avantaje ale acestei metode, avem: preceptia durerii mult atenuata datorita efectului apei calde, care determina secretia de endorfine, travaliul se reduce la jumatate, scade necesitatea folosirii medicamentelor in timpul travaliului, efectul de relaxare este crescut, iar copilul se naste in mediu lichid, adaptarea la mediul extrauterin se face mai usor si mai natural.

Nasterea prin hipnoza:

Este o modalitate de nastere naturala, in care controlul durerii este dirijat prin autocontrol. Reusita unei astfel de metode depinde de pregatirea din perioada sarcinii cu un psihoterapeut, care trebuie inceputa cel tarziu in luna a V-a.

Nasterea prin cezariana:

Este recomandata doar in momentul in care siguranta mamei sau a copilului la nastere o impune. Cauze pot fi multple – de la blo cronice ale mamei anteioare sarcinii, aspecte particulare ale sarcinii – pozitie defectuoasa a copilului, copil prea mare sau situatii de urgenta aparute in timpul travaliului.

Acest tip de nastere are unele dezavantaje, cum ar fi – uterul ramane cu o cicatrice, care la o nastere ulterioara se poate rupe, iar recuperarea dupa o astfel de nastere este mai dificila decat in cazul unei nasteri naturale. De asemenea, poate intarzia lactatia si in primele zile poate fi redus refluxul de supt al bebelusului.

Nasterea cu anestezie peridurala:

Este o modalitate de nastere fara durere prin cotrol medicamentos. Acest tip de nastere are o serie de dezavantaje, cum ar fi: nu permite mobilitate in timpul travaliului, gravida nu mai are control asupra corpului ei, contractiile uterine si atenuarea durerii fiind dirijate doar medicamentos; scade tensiunea arteriala; dificultate la urinat dupa nastere; poate reduce refluxul de supt al bebelusului. Uneori pot aparea dureri de spate in locul unde s-a instalat cateterul pentru anestezie. are contraindicatii in tulburari de coagulare, febra, afectiuni neurologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *