foto: pediatrictherapies.com

Tulburările de vorbire la copii
foto: pediatrictherapies.com

Marea majoritate a copiilor se confruntă la început cu diverse probleme de vorbire, fie tulburări de pronunţie (dislalii, rinolalii, dizartrii), tulburări de ritm şi fluent (bâlbâiala, tahilalia – vorbirea accelerată, bradilalia-vorbirea foarte lentă), dislexia (tulburările cititului despre care am mai scris aici) sau disgrafia (tulburările scrisului despre care am scris aici).

De toate aceste probleme se ocupă logopedia, o ştiinţă aflată la limita între psihologie şi pedagogie şi care se practică încă din Antichitate, întrucât oamenii se confruntă cu tulburări de limbaj şi dificultăţi de vorbire dintotdeauna.

La copii, cele mai întâlnite probleme sunt tulburările de pronunţie, în special dislaliile, ce constau în omiterea, înlocuirea sau inversarea anumitor sunete. Pe primul loc se situează consoanele r s s z j şi l. Acestea apar cel mai târziu în limbajul copilului.

O posibilă cauză este chiar modelul lui verbal, adică un părinte, o persoană apropiată sau educatorul, cei mici având adesea tendinţa de a îşi imită aceste modele verbale.

O cauză frecventă este însă şi o malformaţie a buzei, a limbii, a maxilarului despre existenţa căreia poate nici nu v-aţi dat seama până acum.

O altă cauza des întâlnită este alintul, copilul pronunţă greşit sau prescurtat anumite cuvinte pentru că i se pare amuzant….cum dealtfel ni se pare şi nouă. Însă repetând adesea este posibil să îşi însuşească acest tip de vorbire şi să îi fie greu să renunţe la el.

Prin urmare, este bine să nu încurajaţi un astfel de comportament, ci îl ajutaţi să îşi corecteze vorbirea pe măsură ce creşte. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să puneţi presiuni asupra lui pentru a vorbi corect, însă nu strică să îl ajutaţi atunci când nu ştie sau să îi reamintiţi atunci când a uitat, ori chiar să îi atrageţi atenţia uneori când nu realizează că anumite cuvinte le pronunţă greşit.

Corectarea ar putea dura timp îndelungat, însă nu vă îngrijoraţi, fiecare copil are ritmul sau şi este posibil să dureze mai mult la unii. Dacă însă nu observaţi nicio îmbunătăţire pe termen mai lung, sau numai ameliorări slabe, este bine să apelaţi al un specialist, un logoped cu experienţă în lucrul cu copiii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *