Turcia
Foto: alisholidays.ro

Turcia este o ţară complexă, diversificată, o ţară a tuturor posibilităţilor când vine vorba despre turism. Turcia este una dintre primele 10 destinaţii turistice de top din lume. Simfonie de sunete, culori, mirosuri, oameni într-o combinaţie unică, peisaje care se schimbă la fiecare două ore de călătorie, oraşe antice, mărturii ale unor civilizaţii demult apuse dar şi staţiuni moderne, plaje întinse, moschei dar şi biserici, acestea sunt doar câteva dintre exemplele care ar putea defini acest pământ.

Turcia reprezintă un magnet pentru iubitorii de istorie: oraşe antice greceşti, frumuseţi ale Imperiului Bizantin, minunile arhitecturale ale Imperiului Otoman, dar şi adăpost al unor locuri de pelerinaj pentru creştini. Amalgam al culturii europene şi asiatice, fie că este vorba de o delicioasă specialitate culinară, o melodie turcească la radio sau muezinul care anunţă ora de rugăciune, toate vorbesc de bogăţia culturală a Turciei.

Capitala Turciei este Ankara, iar cele mai importante oraşe sunt Istanbul, Ankara, Izmir, Konya, Adana şi Antalya.

Înainte de orice, Turcia este o ţară exotică, o ţară a turismului litoral, care în ultimii 20 de ani a căpătat o amploare deosebită, apărând noi şi noi resorturi, la cele mai înalte standarde şi cu cele mai moderne şi complete dotări. Cele mai cunoscute regiuni litorale sunt ţărmul Marii Egee şi cel al Mării Mediterane.

antalya
Foto: bluephoenixyacht.com

Riviera Turcească este foarte populară din punct de vedere turistic. Staţiunile turistice, situate pe litoralul nisipos de aproape 8000 de kilometrii al Mării Egee şi al Mării Mediterane, sunt vizitate anual de milioane de turişti străini. Este considerată un paradis cu soare, plajă, mare, lacuri, munţi, care oferă o vacanţă unică, o schimbare majoră faţă de viaţa de zi cu zi. Cea mai vizitată staţiune turistică de pe riviera turcească este Antalya, după care urmează Belek, Alanya, Kemer, Marmaris, frumoasa Fethiye, Bodrum şi Cesme. Ceea ce face Antalya şi mai interesantă este faptul că iarna se poate schia în Munţii Taurus care înconjoară oraşul, iar apoi se poate face o baie în mare.

În afară de oraşele de pe rivieră, o altă destinaţie foarte populară în Turcia este Istanbul, capitala culturală a ţării, faimoasă nu numai datorită bogăţiei culturale şi a numeroaselor obiective turistice antice, medievale şi noi, ci şi pentru multitudinea restaurantelor, pub-urilor şi locurilor de distracţie care oferă o viaţă de noapte agitată. O experienţă care trebuie neapărat încercată este vizita la Marele Bazar.

istanbul
Foto: imgwhoop.com

 

Alte obiective turistice cunoscute din Turcia sunt:

Biserica Sfânta Sofia, mai este cunoscută şi sub numele de Hagia Sophia sau Sfânta Înţelepciune, este recunoscută ca una dintre cele mai impresionante clădiri din lume. Construcţia a fost începută în secolul al V-lea de împăratul Justinian I. Materialele au fost aduse din tot imperiul, iar cupola şi tavanul au fost în întregime poleite cu aur. Măreţia şi frumuseţea au ajutat-o să supravieţuiască peste toate obstacolele pe care istoria i le-a scos în cale. În secolul al XV-lea, spre exemplu, sultanul Mohammed al II-lea, intrând victorios în Constantinopol, a rămas uluit de frumuseţea locaşului, şi a transformat-o în moschee imperială.

Foto: thoscole.blogspot.com

Palatul Dolmabahce a fost casa ultimului sultan al Imperiului Otoman, iar Atatürk l-a folosit ca reşedinţă pentru timpul petrecut în Istanbul. Şase sultani au locuit aici de-a lungul timpului, iar construcţia palatului a durat 13 ani şi a costat echivalentul a 35 de tone de aur.

Palatul Dolmabahce
Foto: turkeytour.net

Ankara: capitala Turcie – celebra regiune din Turcia este numită oficial Ankara şi este cel mai mare oraş al ţării, după Istanbul. Două dintre cele mai interesante obiective din Ankara sunt Mausoleul Ataturk şi Muzeul Civilizaţiilor Anatoliene. Mausoleul Ataturk este un exemplu grandios de arhitectură modernă şi a fost ridicat în cinstea lui Mustafa Kemal Ataturk, liderul Războiului turc pentru Independenţă şi primul preşedinte al Republicii Turcia. Muzeul Civilizaţiilor Anatoliene a pornit de la sugestia lui Ataturk, că este necesar un muzeu al civilizaţiei hitite. Astfel s-a ajuns treptat la unul dintre cele mai importante muzee, cu colecţii variate: paleolitică, neolitică, din Epoca Bronzului târziu, hitită şi multe altele.

Ankara
Foto: skyscrapercity.com

Capadocia – cu milioane de ani în urmă, doi vulcani aflaţi în inima Turciei au erupt în acelaşi timp. Din depunerea lavei şi a cenuşei vulcanice au rezultat nişte formaţiuni ciudate, care pot fi asemănate cu nişte faguri de miere uriaşi şi sunt privite azi ca adevărate minuni ale naturii. Tot acest ţinut cu aspect aproape science fiction este cunoscut sub numele de Capadocia. Cu adevărat spectaculos este faptul că în roca moale, cu forma conică, de-a lungul secolelor, oamenii au săpat încăperi pentru locuit. Există aproximativ 3000 de biserici săpate în piatră şi oraşe subterane (se estimează că sunt aproximativ 36) care ajung până la 20 de niveluri. Labirintice, oraşele au fost săpate iniţial de creştinii persecutaţi, deoarece deveneau ascunzători naturale în care erau foarte dificil de găsit. Unii dintre cei mai însemnaţi preoţi sau teologi au trăit în Capadocia: Sfântul Grigorie de Nyssa, Sfântul Vasile cel Mare, etc.

Capadocia-
Foto: htrturkeytours.com

Konya – se impune vizita la Mausoleul Mevlana, loc de pelerinaj pentru credincioşi. Poetul persan Mevlana este cel care a fondat ordinul dervişilor, credinţa lui fiind că Dumnezeu e bun şi tolerant cu toate religiile, legea supremă fiind cea a iubirii şi altruismului. Membrii sectei sale trăiau retraşi, meditau şi se conectau la divinitate printr-un dans mistic, cu rotiri ameţitoare.

Konya
Foto: yukle.tc

Pamukkale – o nouă minune cu un relief spectaculos sunt băile de calcar care oferă o panoramă fascinantă. Calcarul a fost modelat de cutremure în trepte, iar apa care s-a scurs a format mici cratere, transformând zona în una termală. Priveliştea este de mare impact: albul imaculat şi apa în care se oglindeşte cerul  formează un peisaj îngheţat, iernatic şi, în acelaşi timp, suprarealist, care i-a adus numele de „castel din bumbac”.

Pamukkale
Foto: youramazingplaces.com

Pergamon – este locul în care a fost inventat pergamentul. Aflată între Efes şi Seljuk, Casa Fecioarei Maria, este considerată lăcaşul în care Fecioara şi-a petrecut ultimii ani.

Turcia deţine şi un potenţial natural mare pentru schi şi sporturile de iarnă, datorită climei şi a reliefului montan foarte extins. În general staţiunile montane îşi deschid sezonul în noiembrie şi durează până în mai. Cele mai importante staţiuni montane din Turcia sunt: Uludag, Kartalkaya, Ilgaz, Kastamonu, Sarikamis, Saklikent şi Palandoken.

statiune montana
Foto: rotahaber.com

Bucătăria turcească este o adevărată artă, recunoscută la nivel mondial. Carnea de miel este de bază în prepararea mâncărurilor, întâlnită mai des în Shish Kebab sau Doner Kebab. Peştele şi preparatele marine sunt foarte căutate, cele mai delicioase preparate fiind Barbunya şi Kilik Balici. Alte mâncăruri tradiţionale sunt Dolma, Karniyarik, Meze, Menemen, Kadayif şi renumitul desert Baklava. Băutura naţională este Raki.

Moscheea Albastra
Foto: secondglobe.com

 

Curiozităţi despre Turcia:

  • Bob Dylan are strămoşi turci, iar cel mai celebru doctor din SUA, Dr. Oz, pe numele său adevărat Mehmet Öz, este turc, părinţii săi, Mustafa şi Suna, emigrând în SUA în 1955.
  • Media de ceaiuri băute de turci într-o zi este de 10.
  • Rămăşiţe din Corabia lui Noe au fost găsite pe Muntele Ararat din Turcia – Ağrı Dağı.
  • Unul dintre locurile în care te poţi rătăci cel mai uşor în Istanbul este Marele Bazar – Kapalı Çarşı, un labirint de străzi acoperite cu bolţi pictate ce adăpostesc mii de magazine şi chiar şi bănci, o poştă, o secţie de poliţie şi o moschee. Marele Bazar în cifre: 64 de străzi, 4000 de magazine, 25.000 de persoane care muncesc în interiorul său.
  • Moscheea Albastră este numită aşa datorită plăcilor de faianţă albastră de İznik folosite la decoraţiunile interioare.
  • În alfabetul turcesc nu există literele X şi Q.
  • Turcia este al treilea producător de fistic din întreaga lume, după Iran şi Statele Unite ale Americii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *