Turte fără prăjire

Cui nu îi plac turtele, unul dintre cele mai “obişnuite” preparate ale copilăriei? Îmi amintesc că bunica ne făcea foarte des şi le mâncam fie cu brânză, fie cu mujdei de usturoi, fie ca desert, unse cu puţină dulceaţă. Turtele salvau orice situaţie.
Acum turtele au devenit o raritate în bucătăria noastră, din cauza conţinutului ridicat de grăsimi pe care îl conţin turtele obţinute prin prăjire în baie de ulei.
Iată o reţeta însă, aparţinând prietenei noastre Florii Vasilescu, care ne va schimba părerea despre turte…pentru că turtele defapt nu trebuie să fie prăjite în baie de ulei pentru a fi un preparat absolut delicios.
Ingrediente:
- 700 g de făină
- 300ml lapte
- 1 plic de drojdie uscată (8g)
- 1 lingură de zahăr (opţional)
- 60ml ulei
- 1 linguriţă de sare
Mod de preparare:
Se cerne făină într-un vas, se face o gaură în mijloc unde se pune drojdia, zahărul şi 100ml apă. Se formează astfel o maia ce se lasă să crească 5 minute.
Apoi se adaugă restul de ingrediente: sarea, laptele, câte puţin din ulei. Se frământă până se încorporează bine toate ingredientele şi se obţine un aluat elastic şi pufos.
Aluatul format se lasă la crescut pentru o oră, la loc călduţ.
Se frământă din nou şi se formează bile mai mari sau cât vrea fiecare să fie de mare turta şi se întinde fiecare.
Se unge o tigaie cu puţin ulei şi un şerveţel de bucătărie.
Operaţiunea aceasta se face numai când se pune prima turtă în tigaie, după care se şterge tigaia după fiecare turtă cu acel şerveţel, fără să se mai adauge ulei suplimentar.
Poftă bună la turte!