Tușește: miere sau sirop?

Vara tusea este la fel de frecventă ca în sezonul rece. Factorii declanșatori sunt diverși: viroză, curent, aer condiționat, băuturi reci. Ce faci când cel mic a început să tușească? Ai două variante: îl tratezi naturist, sau cu sirop. Dacă tușește o săptămână, la doctor!
Anumiți părinți merg la farmacie după sirop, cu scopul de a-l scăpa pe cel mic de această neplăcere. Alții îi dau o băutură caldă îndulcită sau chiar o linguriță de miere. Care este cea mai bună soluție?
Cercetătorii și-au pus, evident și această întrebare. Ei au comparat eficacitatea celor trei tipuri de tratament pe sute de copii cu vârste între 2 și 16 ani, care tușeau ca urmare a unei viroze respiratorii. Astfel unii au primit o linguriță de miere, alții un sirop antitusiv și alții un placebo (o soluție fără nici o valoare, cu efect psihologic), înainte de culcare. Frecvența tusei, gravitatea și repercusiunile asupra somnului au fost urmărite la toate cele trei grupe de studiu. Informațiile au fost primite prin telefon de la mamele copiilor.Concluzia:
Cea mai bună este mierea!
După doar două zile tusea copiilor care au primit miere deja s-a ameliorat: a diminuat în intensitate și frecvență și au avut un somn mai liniștit. Spre deosebire de aceștia, ameliorarea tusei era mai puțin vizibilă la celelalte două categorii. Adică siropul nu a dat rezultate mai bune decât efectul placebo, ceea ce a dus la ideea că siropurile de tuse nu prea au efect. Și alte studii au arătat eficiența mierii împotriva tusei la copii.
Așadar, mierea este cea mai bună soluție pentru tratarea tusei. Nu trebuie să uităm că mierea are și alte beneficii suplimentare, spre deosebire de un sirpo care este, de fapt, un medicament, cu efectele lui secundare… Deci, dacă copilul tău are peste 2 ani, dă-i o linguriță de miere seara la culcare. Dacă tusea persistă însă mai mult de o săptămână, du-l la doctor!
Beneficiile mierii
Mierea este un remediu care datează din Egiptul și Grecia antice. Medicina modernă redescoperă proprietățile de vindecare ale mierii. Cercetătorii consideră că mierea are capacitatea de a ucide microbii, fiind folosită chiar penru videcarea rănilor. Aciditatea din miere și caracteristica sa de a deshidrata bacteriile se pare că este motivul pentru care mierea vindecă rănile.Alte beneficii ale mierii:
– este antifungică și hrănitoare
– ajută la asimilarea calciului în organism
– are efect antibacterian atât în diverse probleme interne cât și externe ale organismului
– stimulează sistemul imunitar