Uleiul de argan – Aurul lichid al berberilor

Uleiul de argan este unul din cele mai pretioase uleiuri din lume, cunoscut si sub denumirea de aurul desertului sau aurul verde de Maroc.

uleiul de argan

Arganul este un arbore remarcabil, care creste in cele mai grele conditii climaterice, find în acelaşi timp şi un redutabil dusman al fenomenului de degradare a solului şi desertificare progresiva. Din timpuri stravechi, berberii din Maroc utilizau acest ulei mistic pentru a isi masa corpul si parul, iar la nastere le dadeau o lingura de argan pur nou nascutilor, o modalitate de a le ura viata lunga.

Uleiul de argan a fost supranumit “aurul lichid”, fiind considerat un ingredient cheie in industria cosmetica, datorita intrebuintarilor lui multiple. Poate de aceea este atat de apreciat deopotriva de profesionistii industriei de beauty, celebritati si modele.

Uleiul de argan este atat de apreciat  datorita consistentei sale bogate de nutrienti: betacaroten, vitamina E, fenoli si acizi grasi nesaturati omega-3 (considerati superiori celor proveniti din uleiul de masline), uleiul de argan isi are la fel de bine locul si in preparatele culinare, cunoscatorii bucatariei rafinate apreciindu-l mai ales pentru aroma sa cu iz de nuci. Astfel, uleiul de argan poate ombogati orce preparat, fiind folosit mai ales in salate, dar si in numeroase retete cu specific marocan. Consumat ca aliment, acesta contribuie la scaderea nivelului „colesterolului rau” stimuland circulatia sangelui si marind capacitatea naurala de aparare a organismului. 

Uleiul de argan se foloseste cel mai mult pentru ingrijirea parului, fiind ingredientul minune pentru repararea parului ars, uscat si tern, caruia ii da stralucire. De asemenea, uleiul este folosit si pentru ingrijirea pielii: intra mai repede in piele decat alte uleiuri, lasand-o moale si catifelata fara sa-i dea un aspect gras. Se pare ca uleiul face minuni si in ceea ce priveste anumite afectiuni: acnee, psoriasis, cicatrici. Totodata este si un aliat imbatibil impotriva imbatranirii pielii, fiind potrivit pentru toate tipurile de ten.

Beneficiile uleiului de argan 

  • contine substante active care ofera un inalt grad de protectie pielii, vindeca cicatricile, are proprietati antiinflamatorii, dezinfectante si protejeaza impotriva actiunii razelor ultraviolete;
  • are in componenta substante numite steroli care imbunatatesc conditia pielii, reduc inflamatiile si mentin hidratarea pielii. Continutul ridicat de grasimi nesaturate il face sa mai rezistent la oxidare decat uleiul de masline.
  • Este considerat un produs antiimbatranire datorita vitaminei E, care neutralizeaza radicalii liberi, si saponinelor, care netezesc pielea. De asemenea, resoarbe ridurile prin actiunea asupra stratului hidrolipidic al pielii.
  • Hidrateaza parul in mod natural, patrunde in foliculul firului de par si ii intareste elasticitatea. Este, de asemenea, bun pentru parul uscat, greu de controlat, deoarece il inmoaie si il netezeste.
  • Antioxidantii naturali prezenti in uleiul de argan intaresc firul de par, reparand membranele celulare afectate. Ajuta si la cresterea parului, dar si la tratarea lui dupa ce a fost supus la temperaturile mari ale gadgeturilor de coafat.
  • Intareste unghiile. O mixtura obtinuta din doua linuri de ulei de argan si doua linguri de zeama de lamaie ajuta la intarirea unghiilor fragile si casante si de a inmuia cuticulele. Si unghiile de la picioare pot fi supuse unui tratament benefic cu ulei de argan.

Voi folositi uleiul de argan?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *