Un-arbore-tropical-păros
foto: imagejuicy.com

Rambutan este un arbore tropical care îşi are originea în Malaezia și alte regiuni tropicale din sud-estul Asiei.

Numele „rambutan” este un derivat din limba malaieză a cuvântului rambut care înseamnă „păros” şi face referire la aspectul exterior al fructului ce este protejat de o coajă cu țepi moi. În Vietnam, este numit Chom Chom ( „păr dezordonat”) ca urmare a ţepilor care acoperă pielea fructului.

Este unul dintre cei mai cunoscuţi pomi fructiferi din Asia de Sud-Est și este, de asemenea, pe scară largă cultivat în alte zone tropicale, inclusiv Africa , în Caraibe, Costa Rica, Honduras, Panama, India, Indonezia, Filipine, şi Sri Lanka. Thailanda este cel mai mare producător de rambutan. Producția de rambutan este în creștere în Australia și, în 1997, a fost unul dintre primele trei fructe tropicale produse în Hawaii .

Fructele sunt de obicei vândute proaspete şi sunt folosite în gospodărie la gemuri şi jeleuri.

În unele zone, copacii rambutan pot aduce roade de două ori pe an, o dată toamna târziu, şi iarna timpuriu, cu un sezon mai scurt la sfârșitul primăverii și începutul verii. Fructele sunt fragile, trebuie să se coacă în copac şi sunt recoltate pe o perioadă de patru până la șapte săptămâni. Fructele proaspete sunt ușor de zdrobit și au o durată de viață limitată. Un copac poate produce 60-70 kg.

Fructul rambutan este un fruct comun în zonele tropicale, așa cum este mărul la noi.

Rambutan este foarte bogat în vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, însă cea mai mare este cantitatea de vitamina C. În fructul rambutan se mai găsește vitamina A, fier, potasiu și mici cantități de calciu, sodiu, zinc, niacin, cupru, fibre și proteine.

rambutan fruct
foto: theheartthrills.wordpress.com

 

Beneficiile consumului de rambutan

  1. ajută la prevenirea cancerului.
  2. reduce colesterolul.
  3. protejează organismul împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ.
  4. ajută la eliminarea paraziților intestinali.
  5. previne anemia.
  6. ajută la reducerea grăsimilor interne.
  7. îmbunătățeşte calitatea tenului și a pielii.
  8. îmbunătățeşte digestia.
  9. previne constipația.
  10. tratează diareea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *