sâmbătă,ianuarie 22, 2022

Colţişorul de Rai unde poţi fugi atunci când vrei să te regăseşti: Vama Buzăului

Colţişorul de Răi unde poţi fugi atunci când vrei să te regăseşti: Vama BuzăuluiCu ceva timp în urmă, am avut ocazia de a-mi face prieteni, nişte oameni dragi, originari din creierul munţilor, mai exact din zona Vama Buzăului, la poalele munţilor Ciucaş.

Situată la 45 de kilometri de Braşov, era pe vremuri punctul de trecere a frontierei între Imperiul Austro-Ungar şi Regatul României.

Am petrecut acolo mai multe weekenduri, în anotimpuri diferite, dar de fiecare dată a fost absolut mirific. Peisajele sunt excepţionale, departe de nebunia şi agitaţia din Bucureşti, ai impresia că te întorci în timp, într-o cu totul altă lume.

Este o zonă în care, deşi temperaturile pot scădea şi până la -35 de grade Celsius (am trăit-o şi pe asta pe pielea mea la trecerea dintre ani), vântul nu bate aproape niciodată. Iar asta este absolut minunat, pentru că frigul este uşor de îndurat atunci când nu este “acompaniat” de vânt.

Colţişorul de Răi unde poţi fugi atunci când vrei să te regăseşti: Vama BuzăuluiPe de altă parte, când noi cei de la câmpie ne ascundem în spatele aparatelor de aer condiţionat, din calea soarelui canicular, acolo respiri aer curat, proaspăt, răcoritor.

Din punct de vedere climatic, este minuntat. Dar asta nu este totul!
Întinderile uriaşe de verde crud, brazi semeţi, ape cristaline şi reci ca gheaţa, constituie elemente ale unor peisaje parcă desprinse din poveşti, pe care nu le mai poţi uita niciodată.

În apropiere există o cascadă absolut senzationala, Cascada Urlătoarea, unde apa nu cade de pe lespezi de piatră, ci se prăvăleşte la vale pe un perete de piatră roşie. Este senzaţional! Iar apa este… cum credeţi? Rece că gheaţa, exact ca apa de munte!
Colţişorul de Răi unde poţi fugi atunci când vrei să te regăseşti: Vama Buzăului

România are multe zone incredibil de frumoase, ceea ce ce este însă cel mai minuntat în această zonă, este virginitatea zonei, faptul că nu este o zonă comercială, unde omul să fi pătruns prea mult. Locurile sunt încă aşa cum le-a lăsat natura, locuitorii sunt încă acei oameni simpli de la munte pe care nu îi mai găseşti prea des în zonele turistice. Cei drept nu este o zonă prea turistică, dar acesta este farmecul, până la urmă! Însă, totodată, ai multe de văzut şi făcut în zonă!

Dacă ai norocul să deţii o maşinuţă 4×4 aşa cum deţin gazdele noastre, te-ai scos! Poţi face nişte trasee offroad spectaculoase! Adrenalină la maxim, aer curat cât cuprinde (zona este decretată că cea mai nepoluată zonă din România), peisaje excepţionale, linişte cât să îţi auzi şi gândurile, energie cât să îţi ajungă pentru următoarele 3 luni de muncă 🙂

Colţişorul de Răi unde poţi fugi atunci când vrei să te regăseşti: Vama Buzăului

Localnicii sunt şi excepţionali bucătari…că doar deh, ardeleanului îi place să mănânce! Şi să mănânce!

Un preparat la ceaun sau cartofi şi carne pe disc, ori un mic dejun spectaculos cu urdă şi brânză de burduf proaspătă de la stână, o ceapă şi un pic de şuncă afumată! Ei păi da…ca la români! 🙂

Din câte am înţeles, sunt puţine pensiuni în zonă, dar acelea sunt cu adevărat minunate.  Nu mă pot pronunţa pentru că nu am avut nevoie. Noi am fost cu siguranţă la cea mai bună pensiune, dar asta e cu circuit închis 😉

În zonă există şi o rezervaţie naturală de bizoni. Cel mic a fost foarte încântat să o vizităm. Au aproape 30 de exemplare de bizoni, dar şi cerbi şi căprioare. Excepţional!

Colţişorul de Răi unde poţi fugi atunci când vrei să te regăseşti: Vama BuzăuluiPentru amatori…bineînţeles pescuitul este o altă activitate pe care o poţi face …pe îndelete…că doar în zona nimeni nu se grăbeşte.

Aşadar, dragii mei, dacă simţiţi nevoia să vă relaxaţi cu adevărat, să vă rupeţi de lumea şi viaţa voastră cotidiană, să vă reîncărcaţi bateriile până la refuz, daţi o fugă, măcar pentru un weekend la Vama Buzăului. Cu siguranţă va fi o experienţă de neuitat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *