Un nou cod penal îi va condamna pe soţii agresori la 7 ani de puşcărie!

foto: irishmirror.ie

Suntem probabil printre puţinele ţări europene, unde violenţa domestică este încă o realitate traistă a zilelor noastre.
Zilnic vedem la ştiri femei traumatizate de soţii lor, zilnic vedem pe stradă sau în parcuri femei tinere sau mai în vârstă, care aleargă repede acasă, că le ceartă soţii dacă întârzie, sau dacă nu îi aşteaptă cu masa pusă.
Se pare că în sfârşit cineva s-a gândit să pună capăt acestui comportament animalic! În sfârşit mai marii noştri s-au gândit să facă şi ei un proiect de lege care măcar să îi pună pe gânduri pe cei care ridică mâna cu atâta uşurinţă asupra persoanelor ce le sunt inferioare ca şi putere fizică.
Aşadar, violenţa conjugală va fi pedepsită dur de Noul Cod Penal. Astfel, bărbaţii violenţi pot sta până la 7 ani de închisoare, în cazul în care îşi bat soţiile.
Acest lucru este prevăzut într-un proiect legislativ de modificare a Codului penal, pe care senatorii se pregătesc să-l voteze şi prin care speră să stopeze fenomenul de violenţă domestică atât de răspândit, dovadă stând faptul că numai în perioada februarie-decembrie 2014, au fost sesizate peste 9.000 de acte de violenţă împotriva femeilor. Majoritatea acestor cazuri au rămas însă fără urmări legale, victimele retrăgându-se plângerile, după cum aflăm de la ziarul Ring.
„Din totalul sesizărilor de violenţe, în doar 276 de cazuri au fost înregistrate condamnări. Acest fapt se datorează şi retragerii plângerilor depuse de victime, care se află sub şantaj şi ameninţare”, se arată în expunerea de motive .
„Noi am făcut această propunere de modificare legislativă împreună cu o casă de avocatură. Chiar şi 30 de zile ni se pare mult, dar ne-au explicat cei de la Institutul Medico-Legal cum se interpretează diversele forme de răni şi că nu putem cere mai puţin de atât. De exemplu, pentru o fractură este nevoie de până la şase săptămâni de îngrijiri medicale sau mai sunt controalele medicale şi curăţarea rănilor care se consideră îngrijiri medicale. După ce aceste modificări ale Codului penal vor intră în vigoare, dacă femeia agresată depune plângere şi înregistrează 31 de zile de îngrijiri medicale, procuratura se autosesizează şi trece la arestarea agresorului, indiferent că femeia îşi retrage plângerea sau nu. Atunci, statul consideră că viaţă ei este pusă în pericol şi acţionează în numele victimei, iar agresorul riscă până la 7 ani închisoare pentru că pedeapsa se majorează dacă este implicat un membru al familiei. Este vorba, până la urmă, de coerciţie. Atât timp cât ştii că nu eşti pedepsit, nu-ţi pasă, dar dacă ştii că rişti ani buni de închisoare, te gândeşti de două ori înainte de a comite acte de violenţă. La 90 de zile, oamenii stăteau relaxaţi”, ne-a declarat Simona Voicescu, preşedinta Asociaţiei „Necuvinte”, iniţiatoarea proiectului legislative citată de sursă amintită.
Senatorii doresc să înăsprească cât mai mult condiţiile pentru agresori, reducand astfel şi aceasta perioadă de îngrijiri medicale necesare pentru ca procuratura să-l aresteze pe agresor.
„Am decis să reducem perioada de îngrijiri medicale în care se autosesizează procuratura, ceea ce înseamnă o condiţie mai severă în lege. Şi 30 de zile cred că este foarte mult, dar 90 de zile era exagerat”, a precizat Senatoarea Ecaterina Andronescu, unul dintre semnatarii proiectului de act normativ, citată de ziarul Ring.
Sincer, ţinâd cont de teroarea în care trăiesc multe femei ani de zile, unele chiar o viaţa, nici 7 ani de puşcarie nu mi se pare mare lucru…dar totuşi este ceva!
Aşteptăm legi similar care să se aplice şi în cazul violenţei asupra copiilor!