UNICEF critică România pentru metodele învechite aplicate în creşterea şi educaţia copiilor

UNICEF arată cu degetul către România, că în plină eră a modernităţii, românii încă îşi bat copii, îi vindecă cu leacuri băbeşti, îi înfăşa şi îi înfofolesc să nu îi tragă curentul, le dau din mâncarea gătită pentru adulţi.

UNICEF a efectuat un studiu intitulat „Cunoştinţe, atitudini şi practici parentale ale familiilor şi persoanelor care îngrijesc copii cu vârstă între 0-6 ani”. în ceea ce priveşte modul cum românii îşi cresc copii, iar rezultatele nu sunt tocmai îmbucurătoare.

Ei atrag atenţia că deşi situaţia e ceva mai bună în mediul urban statul ar trebui să se implice mai mult, prin medici şi asistenţi sociali, în formarea părinţilor. Iar pentru acest lucru ei recomada o serie de măsuri :

  • Introducerea vizitelor obligatorii făcute de personalul sanitar la domiciliul copiilor în vârstă de până la 6 ani
  • Campanii pentru prevenirea violenţei domestice
  • Campanii de informare a părinţilor cu privire la beneficiile alăptării exclusive pentru primele 6 luni de viaţă şi ale continuării alăptării copilului până la vârstă de 2 ani prin canale media
  • Revizuirea politicilor de sănătate publică şi a reglementărilor naţionale aflate în vigoare cu privire la vaccinare în sensul sporirii transparenţei şi asigurării clarităţii
  • Programe naţionale de educaţie parentală

 

Se pare că în România, cursurile pentru părinţi sunt încă o raritate, iar taţii sunt duri şi distanţi, evita gesturile afectuoase, îşi pedepsesc copii când greşesc, chiar şi prin bătaie şi consideră chiar că bătaia este un rău necesar, conform vechii zicale “unde da tată, creşte”.

UNICEF critică România pentru metodele învechite aplicate în creşterea şi educaţia copiilor
foto: huffingtonpost.co.uk

 

Între taţii intervievaţi, numai 51% dintre aceştia îşi iau copiii în braţe, procesul crescând pe măsură ce nivelul de educaţie este mai ridicat.

Conform studiului, mamele sunt cele care se ocupă în cea mai mare parte a timpului de îngrijirea şi educarea copiilor, tatăl având rolul desemnat de a lucra pentru a asigura veniturile necesare întreţinerii familiei.

Deşi avem printre cele mai generoase concedii paternle, foarte puţini taţi beneficiază de el. Prejudecăţile privind implicarea tatălui în creşterea copilului prin intrarea în concediu paternal sunt încă foarte mari, bărbaţii intraţi în concediu de creştere a copilului fiind adesea ironizaţi de restul comunităţii.

În România nu sunt cunoscute nici practicile recomandate şi beneficiile, un număr relativ scăzut de părinţi cunoscând perioada recomandată pentru alăptarea exclusivă a copilului. Iar concorm studiului: 53.4% au încheiat alăptarea exclusivă înainte de 6 luni, 29.4% au continuat până la 1 an, iar 17.1% au continuat până peste un an.

În cazul persoanelor cu venituri foarte scăzute, pare să existe o tendinţa de a prelungi peste 6 luni perioada în care copilul este hrănit exclusiv cu lapte, cauzele fiind însă absenţa informaţiilor cu privire la diversificarea corectă, şi lipsa veniturilor necesare hrănirii adecvată a sugarului .

În mediu rural, părinţii îşi tratează copii după ureche, administrându-le leacuri băbeşti, şi numai când fac febra 2-3 zile consecutive, sau au simtome mult mai grave apelează la serviciile medicilor. Iar UNICEF atrage atenţia că nu întotdeauna sfaturile bătrânilor sunt corecte, putând să apară complicaţii grave care pot duce la efecte nedorite.

 

UNICEf, şi-a propus că acest studiu să fie o comparaţie cu cel desfăşurat în 2006.

Prezentul studiu este o actualizare a datelor referitoare la îngrijirea, creşterea şi educarea copiilor, iar concluziile este că ar fi necesară extinderea la nivel naţional a unor servicii de dezvoltare timpurie şi educaţie parentală, adresate cu prioritate părinţilor şi copiilor din comunităţile marginalizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *