Usturoiul – beneficii asupra sanatatii

 

Multi dintre noi au auzit ca usturoiul face bine la sanatate. Dar cat de bine? Stiati ca usturoiul are asa de multe proprietati terapeutice si nutritive incat pe drept cuvant poate fi numit un aliment miraculos?

 

usturoi
-Previne răceala şi gripa
In sezonul rece, cele mai intalnite afectiuni sunt raceala si gripa. De ce sa manacati usturoi cand raceala va da tarcoale? Usturoiul conţine mai mult de 20 de substanţe antivirale şi antibacteriene si este considerat un adevărat medicament antigripal. Nu aveti nevoie de o doza mare, doi căţei de usturoi pe zi sunt suficienti ca sa va fereasca de răceală, gripă, probleme respiratorii, acelerarea ritmului cardiac sau migrene. Usturoiul poate fi utilizat şi extern, prin cataplasme aplicate pe piept şi spate pentru înlăturarea răguşelii şi a tusei.

-Scade Tensiunea arteriala
Temperaturile scazute dau batau de cap si persoanellor hipertensive. Un studiu recent publicat de cercetatorii americani a demonstrat că persoanele care mănâncă usturoi au un nivel scăzut al presiunii arteriale, consumul de usturoi ducand la scăderea tensiunii arteriale, prin relaxarea pereţilor arterelor şi venelor. În acest sens au fost eliberate pe piaţă o serie de medicamente speciale pentru hipertensiune, cu un conţinut ridicat de substanţe active similare celor din usturoi.

-Calmeaza bronşitele
Afecţiunile respiratorii sunt cele mai suparatoare in aceasta perioada. Sare în ajutor tot usturoiul, de data aceasta folosit extern. Preparaţi un unguent din câţiva căţei de usturoi, tocaţi mărunţi, cuişoare şi puţin ulei. Se fierbe acest amestec la foc mic, se amestecă până devine o pastă şi se pune la răcit. Unguentul se întinde pe piept, stomac, gât şi este efficient împotriva bronşitelor şi infecţiilor căilor respiratorii.

-Leac contra picioarelor şi a mâinilor reci
Daca aveti mainile si picioarele tot timpul reci, trebuie sa stiti ca aceste simptome sunt efectele unei circulaţii sagvine proaste, care poate fi, însă îmbunătăţită printr-un consum regulat de usturoi. S-a dovedit că persoanele care au consumat usturoi frecvent, au circulaţia sangvină vizibil îmbunătăţită

-Trateaza micozele
Sucul proaspăt de usturoi are efect antimicotic şi poate fi aplicat cu succes în tratamentul infecţiilor micotice. Se adaugă 2-3 căţei de usturoi proaspăt zdrobiţă într-un vas de baie în care se scufundă pentru câteva minute picioarele.

-Previne infectiile
Se ştie că usturoiul acţionează ca un antibiotic natural. Mai mult, acesta reduce nevoia de antibiotic a organismului pentru că previne infecţiile şi răcelile. În timpul sezonului rece adăugaţi din belşug usturoi în supe, sosuri sau alte măncăruri.

 

www.madone.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *