Usturoiul şi beneficiile lui pentru organism

Usturoiul
Foto: boldsky.comgarlic

Plantă comestibilă, utilizată ca aliment și condiment, usturoiul este folosit de peste 4000 de ani. Provine din Asia Centrală şi este una dintre cele mai vechi plante cultivate.

Usturoiul a fost extrem de apreciat în Egiptul antic, astfel încât faraonii l-au inclus în lista alimentelor necesare în viaţa de apoi. Usturoiul a declanşat şi prima grevă din istorie atunci când sclavii, nemulţumiţi de faptul că nu au mai primit alimentul preferat, au oprit lucrul la piramide.

În Grecia antică, au fost interzise vizitele la templele zeilor ca urmare a mirosului neplăcut, deşi usturoiul era adesea recomandat ca remediu pentru bolile pulmonare.

A existat o perioadă în istoria omenirii în care usturoiul a fost utilizat ca metodă de schimb. Pentru a cumpăra un sclav sănătos, de sex masculin, în timpul lui Tutankhamon erau suficiente aproximativ 7 kg. de usturoi.

Usturoiul conţine vitaminele A, B1, B2 şi C, o serie întreagă de substanțe minerale, inclusiv potasiu, calciu, magneziu şi fosfor, oligoelemente de cupru, cobalt şi mangan.

Mirosul specific usturoiului este dat de alicină, care, în acelaşi timp, descompune grăsimi şi acţionează ca un antibiotic

 

 

Beneficiile consumului de usturoi:

  1. distruge grăsimile nocive care se depun pe pereţii arterelor.
  2. încetineşte dezvoltarea bacteriilor şi distruge cu succes virusurile şi ciupercile.
  3. stimulează fluxul sanguin, facilitează fluxul sângelui, scade tensiunea arterială şi topeşte grăsimile din sânge.
  4. previne agregarea trombocitelor şi crearea de cheaguri de sânge.
  5. reduce pericolul de accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord şi tromboza.
  6. poate preveni ateroscleroza, în cazul unui consum regulat.
  7. tratează bronşita.
  8. protejează eficient organismul de efectele distructive ale radicalilor liberi.
  9. distruge celulele tumorale leucemice.
  10. încetineşte îmbătrânirea.
  11. întăreşte rezistenţa la infecţii.
  12. accelerează excreţia de substanţe nocive din organism.
  13. luptă împotriva E. coli şi Staphylococcus.
  14. previne febra.
  15. în uz extern se pot calma durerile reumatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *