Vacanța cu cel mic

Tocmai ce am revenit dintr-o minivacanță. Da, vacanța de Paște. Anul acesta mi-am propus să o petrec departe de casă, ceea ce am și reușit. Mi-am luat familia și am plecat. Când am revenit acasă, mi s-a spus că gata, o să revin la birou și mă voi odihni și eu :), căci in deplasare am fost fugărită. În glumă, mi-am răspuns că probabil așa va fi! De când il am pe cel mic, nu mi-am propus niciodată să mă duc în vacanță să mă odihnesc. În concediu, în general fac lucruri pe care nu le desfășor in mod curent. Evident, toate aceste activități îl implică și pe cel mic.
Am realizat că putem aveam călătorii extrem de plăcute cu cei mici, dacă știm să abordăm cum trebuie datele problemei. Până la urmă scopul final este acela de a ne bucura și noi și cei mici cât mai mult de vacanță.
Am plecat cu cel mic in vacanță încă de la „înaintata” vârstă de 8 luni. Am auzit mămici spunându-mi că atât timp cât bebe e foarte mic și este încă alăptat, este complicat de plecat în vacanță. Țin să le contrazic, căci atât timp cât bebe este alături de părinții lui, va fi împlinit și fericit. Important e să simtă dragostea părinților săi. Există o varietate de seturi de schimbat scutece special gândite pentru călătorie și tot felul de metode si accesorii de transport a bebelușului. Trebuie doar să găsești ceea ce potrivește copilului tău. Întra-adevăr există câteva destinații unde nu este indicat de mers cu cel mic – cum ar fii țările exotice, țări care necesită diferite tipuri de vaccin, etc. De asemenea, nu aș merge pe distanțe extrem de mari cu bebeluș până la vârsta de 1 an. Mă refer la călătoriile cu avionul. E bine de știut, că dacă vrei să ieși din țară cu prichindelul, ai nevoie de pașaport. Dacă alegi să te deplasezi cu mașina, este absolut necesar să se folosească scoica sau scaunul de mașină.
Că tot am început să povestesc de vacanța noastră, ea a fost undeva la mare. Trebuie folosită cu strictețe crema antisolară cu factor de protecție cât mai mare – preferabil 50 SPF, pălărie si haine de protecție. Pielea bebelușilor este extrem de moale, catifelată și subțire, iar expusă la soare excesiv, provoacă indată arsuri solare. Arsurile din copilărie pot avea urmări grave atunci când devin adulți – de la iritații ale pielii până la cancer de piele. De asemenea, trebuie ținut cont de intervalul orar în care cei mici trebuie să stea la plajă – atunci când ultravioletele nu sunt prea puternice, pană in orele 10:30 dimineața și după orele 16:00.
Pentru mine, chiar dacă a fost vacanță, mi-am propus să îi mențin cât de cât programul pe care îl avea acasă. Nu am reușit în toate zilele. Uneori dormea mai mult, alteori mânca mai mult, dar cât de cât am încercat să îi respect tabieturile 🙂 Modificari apar oricum – intervine starea de acomodare, de la locuri, peisaje noi pana la gradul de socializare cu alti oameni. Am incercat sa ii explic notiunea de vacanta si ce implica ea, faptul ca nu renuntam la casa noastra si ca dupa „x” zile vom reveni. In general, calatoriile sunt obositoare, ii bulverseaza pe cei mici. In perioada aceasta, ei acumuleaza foarte multe informatii, sunt ca o sugativa.
Iesirile trebuie sa fie placute, distractive.
La voi cum a fost in vacanta? La ce varsta ati plecat cu copilul in vacanta?