Little girl having an injection

Din nou un subiect extrem de controversat printre părinţi, revine pe prima pagină. Vaccinarea copiilor reprezintă pentru părinţii care doresc să le ofere copiilor lor cel mai bun start în viaţă, un subiect extrem de sensibil. Şi cu cât citeşti mai multe materiale în acest sens, cu atât este mai greu să iei o decizie…pentru că există atâtea păreri, cu justificări pro şi contra vaccinare.

Oricare ar fi fost însă decizia privind vaccinarea copiilor, până acum decizia aparţinea părinţilor, statul făcând o recomandare în acest sens.

Se pare însă că de acum, nu vom mai putea avea posibilitatea de a alege ceea ce considerăm noi ca părinţi că este cel mai bine. Mai marii noştri, „se gândesc la toate”, printre care şi la acest lucru. Aşa că se lucrează la un proiect de lege, prin care vaccinarea să nu mai fie numai recomandată, ci obligatorie.

Vaccinarea copiilor va deveni obligatorie şi nu doar recomandată
foto: www.huffingtonpost.ca

De pe hotnews.ro aflăm că deputatul PNL Diana Tuşa afirmă că proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a copiilor este neconstituţional. Ea acuză ministerul Educaţiei de faptul că se pregăteşte să lanseze proiectul în dezbatere publică fără o consultare prealabilă a asociaţiilor de părinţi şi afirmă că deşi „susţine” a vaccinarea este un „lucru benefic”, statul nu trebuie să condiţioneze accesul la educaţie. Pe de altă parte, ministerul Sănătăţii este cel care lucrează la acest proiect, potrivit ministrului Nicolae Bănicioiu.

Acest proiect a fost elaborat în urma unei scăderi bruşte a vaccinării copiilor în Bucureşti: cu 19% mai puţini copii vaccinaţi în 2014 faţă de 2013. Fenomenul, prezent şi în alte câteva judeţe dar nu atât de pronunţat ca în Bucureşti, se datorează discontinuităţilor în aprovizionarea medicilor cu vaccinuri, informării greşite a populaţiei şi refuzului părinţilor de a-şi vaccina copiii.

Bănicioiu a declarat că acest proiect, aflat în stadiu de draft, ar putea să fie finalizat, probabil, până la sfârşitul anului, precizând că are amendamente legate de problema celor care refuză vaccinarea.

„Este un proiect elaborat de specialişti epidemiologi, medici de familie, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi a Dispozitivelor Medicale, nu este formă finală a proiectului. Consider că acest draft trebuie luat serios în considerare, să fie dezbătut şi să fie aduse amendamente. Am şi eu amendamente legate de problema celor care ar refuză vaccinul. Dacă părinţii refuză vaccinarea, ar fi o problemă în a continuă activităţii şcolare a copiilor, iar aici este o chestiune unde mai putem discuta”, a spus Nicolae Bănicioiu, potrivit Mediafax.

Ministrul Sănătăţii şi-a exprimat speranţa că proiectul va putea fi gata până la sfârşitul anului, după ce vor fi dezbateri, în care se pot aduce corecţiile şi completările necesare. Bănicioiu a mai spus că proiectul privind vaccinările poate fi apoi completat prin amendamentele care vor fi aduse când actul normativ va ajunge pentru dezbatere în Parlament.

Nicolae Bănicioiu a precizat că proiectul ar putea intra în vigoare, probabil, în a două jumătate a anului viitor.

Ce spune în comunicat Diana Tuşa: „Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice intenţionează să lanseze în dezbatere publică un proiect de lege care prevede obligativitatea efectuării a opt vaccinuri înainte că un copil să fie înscris la şcoală sau grădiniţă. Toate acestea fără o consultare prealabilă a asociaţiilor de părinţi!

Conform proiectului, unităţile şcolare care vor primi copii nevaccinati vor fi drastic sancţionate, făcându-le bune de plată pentru nişte amenzi drastice, pornind de la 5.000 şi ajungând până la 10.000 de lei. Cu alte cuvinte, copiii noştri nu vor putea merge la grădiniţă şi la şcoală dacă nu aduc dovadă de vaccinare. Amenzi vor primi şi autorităţile locale care nu identifică situaţiile de neglijare medicală a copiilor, într-un cuantum de la 2.500 până la 5.000 de lei. Mai mult decât atât, cu toate că părinţii nu sunt trecuţi la sancţiuni băneşti, în cazul unui eventual refuz, aceştia vor fi deferiţi justiţiei sub acuzaţia de „infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi”.

În calitate de deputat, susţin că vaccinarea împotriva unor boli precum hepatită B, difteria, tetanos, pertussis, poliomielita, rujeolă, oreion sau rubeolă reprezintă un lucru benefic, dar că statul român nu trebuie să condiţioneze prin această accesul la educaţie.

De asemenea, consider că o astfel de lege va fi declarată neconstituţională întrucât articolul 32 din Constituţia României este foarte clar: ‘Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare’. Mai exact, şcoală pentru cei mici este obligatorie!

Solicit, pe această cale, Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, condus de domnul Sorin Mihai Cîmpeanu, să regândească strategia ministerului în acest sens. Statul trebuie să identifice cauzele pentru care nu se administrează vaccinurile obligatorii şi să vină cu măsuri/soluţii pentru a realiza efectiv vaccinarea (măsuri administrative, sociale, medicale, etc). Rolul statului este de a crea condiţiile necesare liberei dezvoltări a fiecărui cetăţean român şi NU de a-i refuză accesul la drepturile fundamentale!”

În România vor deveni obligatorii opt vaccinuri administrate la copii împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului şi rubeolei. De menţionat că BCG, vaccinul contra formelor grave de tuberculoză, nu este inclus în varianta consultată de HotNews printre vaccinurile obligatorii. UPDATE Surse medicale susţin că şi acest vaccin va fi inclus în categoria celor obligatorii.

Proiectul de lege propus de grupul de lucru alcătuit la iniţiativa Ministerului Sănătăţii şi format din specialişti în domeniu menţionează că “pentru vaccinările obligatorii, informarea părintelui este obligatorie iar consimţământul este prezumat”. Adică părintele va trebuie să semneze o declaraţie prin care refuză să-şi vaccineze copilul, în caz contrar considerându-se din oficiu că este de acord cu vaccinarea.

Înscrierea copiilor în grădiniţe şi şcoli – fie de stat sau private – se va putea face doar după prezentarea de către părinţi a dovezii vaccinării copilului cu vaccinurile care previn bolile mai sus precizate. Sunt exceptaţi doar copii “care fac dovadă contraindicatiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări”. Dacă la înscrierea la grădiniţă/şcoală părintele nu va putea prezenţa dovadă vaccinării complete, atunci va trebui să aducă de la Comisia Judeţeană de Vaccinare un document în care să fie precizate clar datele de recuperare în următorul an a vaccinării cu vaccinurile care previn bolile mai sus. În aceeaşi perioada, părinţii vor beneficia de explicaţii şi consiliere din partea specialiştilor în privinţa vaccinării.

Dacă nici după un an vaccinarea nu va fi completă, grădiniţă/şcoală nu-l mai poate înscrie pe copil, iar directorul grădiniţei/şcolii are obligaţia prin lege de a aduce cazul în atenţia comisiei judeţene de vaccinare. Copilul va putea fi înscris la grădiniţă/şcoală doar după ce medicul de familie va scrie pe adeverinţă sintagma “antecedente vaccinale complete corespunzătoare vârstei”. Vaccinările obligatorii se efectuează doar în unităţile medicale autorizate.

Proiectul de lege prevede explicit că o responsabilitate a părinţilor “asigurarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei pentru vaccinările obligatorii în scopul asigurării dreptului la sănătate”. Cu toate acestea, la capitolul amenzi, părinţii nu sunt vizaţi deloc, amenzi fiind prevăzute doar pentru instituţiile care au responsabilităţi în procesul vaccinării.

Amenzi de la 5000 la 10.000 lei (1120 Euro – 2250 Euro) vor primi:

  • grădiniţele şi şcolile care acceptă înscrierea copiilor fără adeverinţă din partea medicului care să ateste vaccinarea corespunzătoare vârstei (exceptaţi sunt copiii cu contraindicaţie medicală definitivă);
  • direcţiile de sănătate publică care nu asigura păstrarea în condiţii frigorifice adecvate ale vaccinurilor;
  • medicii de familie şi medicii implicaţi în activităţile de vaccinare dar care nu respectă prevederile legale şi se află la a treia abatere.

Amenzi de la 2500 la 5000 de lei vor primi autorităţile locale care nu identifica situaţiile de neglijare medicală a copilului.

Amenzi de la 1000 la 2500 de lei vor primi şcolile care încalcă legea menţinând în colectivitate copiii în continuare nevaccinati la un an de la stabilirea calendarului de recuperare a vaccinării şi care nu anunţă această situaţie comisiei judeţene de vaccinare (excepţie sunt copiii cu contraindicaţie medicală definitivă).

Amenzi de la 500 la 1000 de lei vor primi direcţiile de sănătate publică, medicii de familie şi şcolile care nu suspendă copiii nevaccinati în cazul apariţiei unor focare de epidemie. Constatarea şi aplicarea amenzilor se face de către direcţiile judeţene de sănătate publică.

 

CÂTEVA CIFRE DESPRE EFECTELE CAMPANIILOR DE VACCINARE

  • Datorită vaccinurilor în fiecare an se evita 2,5 milioane de decese la copiii sub cinci ani. Atunci când apar, efectele adverse sunt extrem de rare, în medie de unu la un milion.
  • În 1988, aproximativ 1000 de copii paralizau zilnic din cauza poliomielitei. Ultimul caz de poliomielita s-a înregistrat în România în 2002, în judeţul Tulcea. Astăzi poliomielita este considerată eradicată din regiunea europeană, dar ţări precum Ucraina, România, Grecia şi Bosnia sunt considerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ţări de risc mare pentru apariţia cazurilor de poliomielita cu un virus provenit din alte ţări unde această boală nu a fost încă eradicată.
  • Între 2000 şi 2007, numărul copiilor care au murit din cauza rujeolei a scăzut de la 750.000 la 197.000. Sunt evitate şi complicaţiile apariţiei acestei boli care la copil produc orbire, surditate sau dizabilităţi mintale.

Datorită vaccinurilor, numărul deceselor la copii cauzate de tetanos a scăzut de la 790.000 de morţi în 1988 la sub 100.000 în prezent. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat deja efectuarea obligatorie în România a vaccinării împotriva poliomielitei, tetanosului, rujeolei, rubeolei, oreionului şi pertusis.

hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *