Vara, nu vrea să doarmă

În anotimpul cald ciclul somnului este perturbat. Într-adevăr, orele cu soare fiind mai multe, anumiţi copii nu prea vor să se culce devreme, deşi se scoală cu noaptea în cap. Ce e de făcut?

De obicei ne ducem la culcare când vine seara. Lipsa soarelui şi a luminii ne îndeamnă la somn, indiferent de vârstă. Evident, adulţii ar dormi şi în timpul zilei când simt oboseala. Copiii sunt mai puţin înclinaţi către aşa ceva. Cu toate astea, ei au nevoie de acelaşi număr de ore de somn ca şi iarna. Pe scurt, perioada de însorire se lungeşte vara şi, pe lângă multilplele avantaje, aduce şi inconveniente.

Soare şi somn

Lumina, îndeosebi cea a soarelui, acţionează asupra ciclului de somn şi modifică orologiul nostru biologic. În funcţie de gradul de expunere al luminii sunt determinate episoadele de somn şi veghe, fiindcă ritmul biologic este reglat de hormoni (melatonină, serotonină şi cortizol). Secreţia acestor hormoni este direct legată de expunerea la lumina zilei. Melatonina, numită şi hormonul somnului, se eliberează când suntem în obscuritate. Prin intermediul melatoninei epifiza informează creierul nostru asupra duratei orelor de lumină şi întuneric.

Schimbare de ritm vara

Pe de altă parte vara are un anume aer de sărbătoare care e pe placul nostru. Avem tendinţa de a ieşi din rutină. E vacanţă, soare, zilele sunt lungi. Vrem să profităm din plin de ele. Şi zilele şi nopţile sunt influenţate de această atmosferă. Somnul are şi el mai multe faze, cum ar fi adormirea, somnul uşor şi profund. Fiecare e importantă, iar noaptea trecem pe rând prin toate. Dacă una din aceste faze lipseşte, este ca şi cum ai pierdut trenul: somnul dispare şi nu mai revine. Atunci când copilul se va culca foarte târziu, trecând peste faza de adormire, îşi va găsi cu dificultate somnul şi noaptea riscă să fie mai agitată. Fără să mai vorbim de faptul că un copil care se culcă târziu se va scula foarte devreme…

Atenţie la oboseala acumulată

Adesea, vara, ne dorim ca cei mici să fie alături de noi când facem un foc de tabără sau de artificii. Asta înseamnă că va trebui să se culce mai târziu ca de obicei. Important este ca aceste momente să nu fie prea dese. Adică să existe moderaţie, fiindcă oboseala se acumulează repede la copii. Din dorinţa de a fi alături de părinţi copiii încearcă să depăşească oboseala firească. Aici intervin părinţii, care trebuie să observe cele mai mici semne de oboseală. Faţa lor trădează aceste semne. Îşi freacă şi ochii, e mai iritat? E vremea să meargă în pat chiar dacă nu recunoaşte că e obosit şi nu vrea.

Ce faci dacă nu vrea?

Trage perdelele la fereastră pentru a împiedica razele soarelui să intre în cameră atât seara, cât şi dimineaţa. Când te-ai trezit, nu face prea mult zgomot. Dacă sunt seri când vrea să stea cu voi, acceptă, dar nu în fiecare zi. Găseşte echilibrul!

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *