Varicela este o boală a copilăriei, infecto-contagioasă, cu răspândire extrem de largă,  pe care cu sigurantă v-o amintiți de când erați mici și mama vă spunea să nu vă scărpinați că vor rămâne semne. Această boală este însoțită de erupția sub formă de vezicule, care dau senzația de mâncărime și care apar în serii eruptive successive. Veziculele sunt destul de adânci și dacă sunt deranjate, rupte vor lăsa urme destul de urâte pe suprafața corpului. Deși copiii sănătosi fac complicații doar în cazuri excepționale, ei trebuie să stea acasă în perioada erupției.

Varicela sau vărsatul de vant

Sursa de infecție e reprezentată de bolnavii de varicelă, iar transmiterea se face prin contact direct, de la persoană la persoană, cel mai adesea pe calea aerului – tuse sau strănut, dar și prin contact direct cu persoana infectată.

Pacientul este contagios cu 1-2 zile inainte de apariția erupției si până la 6-7 zile după apariția ultimului val eruptiv, practic până ce ultima veziculă se transformă în crustă și se desprinde natural.

După ce boala se vindecă, virusul poate rămâne în organism în stare latentă și ulterior, mai ales după vârsta adultă, poate determina apariția unei boli numite Zona Zoster, care se manifestă diferit de varicelă.

În primele 1-3 zile de boală pot apărea febra, dureri de cap, dureri musculare. Erupția apare inițial pe trunchi, sub formă de bubițe roșii, mărunte. La 12-24 ore apar veziculele, asemănătoare unor “boabe de rouă”. În câteva zile, conținutul veziculelor se modifică, devenind  tulbure și se acoperă de coji. Stadiul de crustă poate ține 10-20 zile.

Trebuie menționat că erupția poate apărea si pe mucoase – in gură, interiorul pleoapelor, mucoasa anală, genital, dar si pe pielea păroasă a capului. Mai pot aparea: febra (nu foarte inalta, rar peste 39 grade Celsius), răgusealatuse productivă, secretii nazale abundente.  In situatia in care apar complicatii, apar si alte semne de gravitate.

Copiii mai mici fac in general forme mai usoare de boală, cu mai putine leziuni decat adolescentii sau adultii. Totusi, leziunile cutanate pot fi mai extinse la copiii care suferă de eczeme sau care au un sistem imunitar slăbit.

Copilul bolnav de varicelă este bine să fie se izolat la domiciliu, atunci când forma de boală este lipsită de complicatii.

La domiciliu se impun, indiferent de vârstă câteva reguli:

  • Odihnă
  • Consum mai mare de lichide
  • Se recomandă toaleta zilnică dar cu atenție: pacientul poate face dus (nu se va aseza in cadă pentru a evita ruperea veziculelor), dar nu va folosi burete, se preferă gelul de dus aplicat direct cu mana pentru a nu rupe veziculele.
  • In cazul copiilor se recomandă taierea atentă a unghiilor, cat mai mici.astfel incat la un posibil scărpinat sa se evite spargerea veziculelor in special in zonele vizibile (pe fată, pe maini). In cazul in care copiii nu se pot abtine, folositi mănusi moi fara degete sau chiar sosetute pe maini in timpul somnului!
  • Ochii se pot sterge cu ser fiziologic, folosind comprese sterile moi sau tamponele de vată folosite si la demachiat.
  • Cand stergi copilul, nu il freca cu prosopul ci tamponeaza-l, pentru a nu rupe crustele.
  • Foloseste calamina, mixtura mentolată sau un gel special pentru varicelă disponibil in farmacii pentru a calma mancărimile
  • Evită alimentele acre sau sărate si ofera-i copilului alimente moi si reci, care să calmeze durerea din gat si gură.
  • Ofera-i copilului multe alimente bogate in vitamina C.
  • Foloseste paracetamolul ca antitermic in caz de febră

 

Varicela în sarcină

Dacă o femeie insărcinată NU stie să fi avut varicelă si contactează varicelă, mai ales în primele 20 de săptămani de sarcină, trebuie să stie că fătul ar putea fi expus la aparitia unor defecte iar mama poate fi la risc pentru mai multe complicatii decat dacă ar fi facut varicelă in afara sarcinii.

Daca o femeie insărcinată face varicelă chiar în perioada dinaintea sau imediat după nastere, nou-născutul se afla la risc pentru complicatii serioase.

Se recomandă oricărei femei gravide care a venit in contact cu un caz de varicelă sa ia imediat legatura cu medicul care ii ingrijeste evolutia sarcinii, pentru amănunte suplimentare.

Daca mama a avut varicelă inainte de sarcină, copilul va fi protejat de anticorpii mamei atat pe perioada sarcinii cat si in primele luni de sarcină, mai ales dacă mama alăptează (copilul este alimentat exclusiv la san), deoarece anticorpii mamei trec la copil atat in timpul sarcinii, prin placentă, cat si ulterior, prin lapte.

Copilul tău a fost vaccinat împotriva varicelei? A avut acestă boală? Cum a reacționat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *