sâmbătă,decembrie 4, 2021

Varza de Bruxelles sau „Mini varza”

Varza-de-Bruxelles
foto: harvesttotable.com

Varza de Bruxelles este originară din zona de litoral a Marii Mediterane și a Oceanului Atlantic. Varza de Bruxelles creştea încă din perioada romanilor, dar a început să fie cultivată selectiv după secolul al XIII-lea în Belgia (pe lângă oraşul Bruxelles).

Primele date despre existența sa provin din secolul al XVI-lea când a câștigat o mare popularitate în sudul Țărilor de Jos, de unde s-a răspândit ulterior în toată Europa și apoi în Lumea Nouă.

În prezent, consumul anual de Varză de Bruxelles a ajuns la 3,5 kg/locuitor în Marea Britanie și la 2,5 kg/locuitor în Olanda și Belgia.

La noi se cultivă pe suprafețe reduse, în jurul marilor orașe din Transilvania și Banat.

Varza de Bruxelles este una dintre puținele legume originare din nordul Europei. Printre producătorii de top se află Olanda şi Germania.

Varza de Bruxelles este bogată în proteine, fibre, carbohidraţi, dar conține și mari cantități de vitamina A, C, E, K, acid folic, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier, zinc și mangan.

 

Beneficiile consumului de Varză de Bruxelles:

  1. ajută la cicatrizarea rănilor.
  2. menţine pielea sănătoasă.
  3. ajută la detoxifierea organismului.
  4. îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar și contribuie la producerea colagenului.
  5. scade riscul diferitelor forme de cancer, mai ales cel de colon, plămâni, sân, ovare și vezica urinară.
  6. previne îmbolnăvirea ochilor.
  7. ajută la o eliminare mai eficientă a toxinelor.
  8. stimulează buna funcţionare a inimii.
  9. ajută la buna dezvoltare a fătului.
  10. ajută la buna dezvoltare a sistemului nervos şi a oaselor copilului.
  11. ajută la menţinerea sănătoasă a  ficatului.
  12. remediu pentru oboseală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *