Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, ce afectează capacitatea indivizilor de a socializa şi de a comunica. Cunoscut este faptul că există diferite grade de autism, de la cel sever, care implică, adesea, şi handicap mintal, până la forme de autism care îi permite persoanei să ducă o viaţă relativ normală.În 2010, cercetatorii britanici au descoperit o metodăpentru a diagnostica autismul în stadii incipiente, prin scanare de 15 minute a creierului copilului.Se ştie că diagnosticarea şi intervenţia timpurie oferă copilului cu autism mai multe şanse de a se dezvolta aproape normal, însă rar diagnosticul este stabilit înainte de 3-4 ani. Ultimele cercetări arată însă că bebeluşii cu autism pot fi recunoscuţi după gângurit. Oamenii de ştiinţă americani au observat că sunetele scoase de bebeluşii cu autism sunt diferite şi au reuşit, cu ajutorul unui sistem de analiză vocală, să detecteze diferenţa în 86% dintre cazuri.

Tot în 2010, oamenii de ştiinţă britanici au promis că autismul va putea fi detectat cu ajutorul unui simplu test de urină, care ar putea fi disponibil în 2015.

Există şi vedete, din România sau de la Hollywood, care sunt părinţi ai unor copii cu o astfel de tulburare, copii care „se uită în gol”. Nici aceste persoane publice nu şi-au pierdut niciodată speranţa că aceşti îngeri de copii vor putea duce o viaţă normală.

813899l-581x0-w-656daa0e

Manuela Hărăbor

Andrei Hărăbor, fiul de 19 ani al Manuelei Hărăbor, a fost diagnosticat la vârsta de 3 ani cu autism. Deşi la acea vreme nu existau prea multe cunoştinţe despre autism, frumoasa actriţă nu s-a resemnat cu gândul că nu se poate face nimic, aşa cum i se spusese. Vedeta şi-a înscris copilul într-un centru de zi, în care a fost supus unei terapii de tip ABA, concepută special pentru copiii cu autism. Manuela a decis apoi să plece împreună cu fiul său în America, pentru ca acesta să beneficieze de cele mai noi terapii specializate. După doi ani s-au întors în ţară. Într-un interviu acordat ziarului Gândul, vedeta se declara mulţumită de evoluţia fiului său: „Nu vreau să-l mânii pe Dumnezeu şi să aştept să-mi fie copilul absolvent de Cambridge, atât cât a câştigat, e bine”.

Jenny McCarthy

Actriţa americană are un fiu de 8 ani cu autism. Jenny susţine diverse evenimente, acţiuni caritabile, a scris cărti şi a vorbit în zeci de emisiuni TV despre această tulburare. Pe la vârsta de 2 ani, Evan Joseph a început să arate simptome care au îngrijorat-o pe mama sa: avea crize însoţite de convulsii, iar pentru că medicii nu au ştiut să îi pună diagnostic, Jenny a început să caute singură un răspuns. În septembrie 2007, McCarthy a vorbit despre fiul său la emisiunea lui Oprah Winfrey, pas care a făcut ca mii de mame să reacţioneze, împărtăşind poveşti similare despre lupta lor cu boala copiilor lor. „Acum, fiul meu vorbeşte, are pasiuni şi este îndrăgostit de fete, ceea ce mă face foarte fericită”, spune Jenny. Actriţa a înfiinţat fundaţia internaţională Generation Rescue, care reuneşte cercetători, medici şi părinţi care caută cauze şi tratamente pentru autism, ADHD şi boli cronice

Toni Braxton

Fiul cel mic al cântăreţei a fost diagnosticat în 2006. De atunci, artista a devenit purtător de cuvânt pentru bolnavii de autism şi se implică în multe evenimente care au drept scop ajutarea părinţilor care au copii cu această tulburare.

Sylvester Stallone

Actorul are un fiu de 32 de ani care are autism. Seargeoh Stallone chiar a avut o apariţie scurtă în filmul Rocky 2, jucând rolul lui Robert „Rocky” Balboa jr. Seargeoh a fost diagnosticat la vârsta de 3 ani. Sylvester Stallone şi-a făcut apariţia în multe clipuri destinate pentru ajutorarea copiilor cu dizabilităţi.

Joe Mantegna

Actorul american, cunoscut mai ales din filmele lui Francis Ford Coppola şi serialul TV „Minţi criminale”, are şi el o fată în vârstă de 18 ani diagnosticată cu autism. „Mia ştie că suferă de această boală, dar nu face din asta o tragedie, mai ales dacă are în jurul ei prieteni. Merge la şcoală, îi place, s-a integrat bine”, spune actorul Joe Mantegna
eva.ro

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *