Vezi “musculiţe zburătoare”? Află motivul!


“Musculiţele zburătoare” (ştiinţific miodezopsii) sunt denumite astfel, întrucât majoritatea descriu existenţa de puncte, linii, virguliţe sau particule în câmpul vizual, care se mişcă în acelaşi timp cu mişcările globului ocular. Ele produc umbre pe retină, structura fotosensibilă care căptuşeşte interiorul ochiului. Retina trimite semnale vizuale creierului, rezultând în formarea unor imagini.
“Musculiţele” apar şi dispar cu mişcările ochiului sau a clipitului. Ele urmăresc mişcările globului ocular şi plutesc, oprindu-se apoi aproximativ câteva secunde după ce ochiul nu se mai mişcă. Aceste imagini sunt mai bine percepute atunci când privim pe un câmp luminos, uniform (perete alb, cer senin, câmp acoperit cu zăpadă). Oamenii pot resimţi una sau mai multe “musculiţe” la un ochi sau la ambii. Ele nu seamănă cu petele pe care le vedem când privim intens o sursă de lumină.
Majoritatea oamenilor văd “musculiţe” la diferite vârste, astfel mulţi adolescenţi cât şi cei după 20 de ani pot remarca prezenţa lor, în speciali miopii. Ele se înmulţesc cu înaintarea în vârstă.
Ce indică “musculiţele”
Ne putem confrunta cu apariţia punctelor negre atunci când suntem obosiţi, când avem o migrenă, când suferim un traumatism ocular sau când avem o boală oftalmologică. În acest ultim caz, miodezopsia poate fi însoţită şi de alte simptome, precum vederea înceţoşată şi neclară. Astfel de semne pot apărea în cadrul dezlipirii de reţină, fiind nevoie de control oftalmologic imediat, deoarece această complicaţie poate duce la orbire.
Apariţia de pete negre în câmpul vizual poate semnala şi prezenţa degenerescenţei maculare legate de vârstă, afecţiune prezentă mai ales după vârstă de 50 de ani. Degenerescenţa maculară afectează nivelul maculei, zona centrală a vederii.
Dacă ai puncte negre în câmpul vizual periferic, la unul sau la ambii ochi, poate fi vorba despre glaucom. Boală care poate duce la orbire, glaucomul apare din cauza presiunii intraoculare mărite, ceea ce favorizează compresia retinei şi a fibrelor nervului optic.
O complicaţie a diabetului este retinopatia diabetică, afecţiune care determină formarea unor vase de sânge ce presează reţina. În acest caz, pe lângă punctele negre, mai pot apărea privirea înceţoşată şi dificultăţile de percepţie a culorilor.
Ce analize se impun
Pentru depistarea cauzelor care duc la apariţia punctelor negre, medicul oftalmolog poate recomanda următoarele analize:
– examenul fundului de ochi – investigaţie prin care se examinează reţina şi vasele sale
– tonometria – prin care se determină presiunea internă a globului ocular
– câmpul vizual – examinează întinderea câmpului vizual, oferind informaţii despre căile optice şi despre reţină
Dacă petele se măresc sau se înmulţesc brusc, trebuie să ajungi urgent la medic pentru că s-ar putea ca petele să semnaleze o problemă serioasă de sănătate. În rest, aceste pete sunt inofensive, însă dacă te deranjează, există câteva ponturi care îţi pot fi de folos:
- asigură-te că nu ai carenţă de zinc şi cupru;
- redu cantitatea de proteine animale consumată;
- limitează consumul de cafea, alcool şi ceai;alege să consumi peşte, soia şi cereale integrale;
- fă-ţi aliaţi din: vitamina C, beta-caroten, ginko biloba şi licopină;
- consumă des ceai de cătină: planta este bogată în vitamina A cu efecte benefice în prevenţia bolilor oculare;
- consumă afine (proaspete sau congelate): sunt bogate în antioxidanţi, vitamine şi flavonoizi şi îmbunătăţesc acuitatea vizuală şi protejează împotriva radicalilor liberi.