Viermii intestinali sunt paraziți care se instalează și trăiesc în sistemul nostru digestiv sau depind de organismul nostru. Care sunt cei mai frecvenți? Cum se pot contamina copiii noștri? De ce igiena este un punct primordial care te ajută să nu iei viermi, dar și să nu-i contaminezi pe alții?

viermi-intestinali

Există diferite tipuri de viermi intestinali, mai mult sau mai puțin frecvenți care antrenează mai multe sau mai puține complicații. Printre cei mai cunoscuți sunt:

–         Oxiurile, care apar frecvent la copii și determină mâncărimi anale. Sunt viermi rotunzi care măsoară cam 10 mm lungime.

–         Limbricii sunt viermi albi, lungi și rotunzi care pot ajunge până la 35 de cm. Trăiesc mai mult în zonele tropicale, dar pot fi aduși și în Europa.

–         Tenia sau panglica. Poate ajunge și la 10 m lungime, este plat, iar inelele sale care conțin ouă se găsesc mai ales în materiile fecale.

Cum se pot contamina cei mici

Viermii intestinali colonizează intestinul și se regăsesc în scaune (fie vermii, fie ouăle).Orice persoană care vine în contact cu materiile fecale umane sau animale este susceptibil de a fi contaminat de viermii pe care le conțin. De aceea, tăvițele cu nisip ale animaleleor din casă pot fi surse de viermi, fiindcă cei mici le ating și cum ei duc repede mâna la gură, se pot contamina foarte ușor. O clipă de neatenție și gata!

Contaminarea din cauza murdăriei explică importanța igienei: descălțarea și spălarea mâinilor când cei mici intră în casă, de asmenea, spălarea după folosirea toaletei și înainte de a mânca. Spălarea atentă a fructelor și legumelor.

Mai rămâne contaminarea prin intermediul cărnurilor prost gătite, mai ales de porc și vită.

Cum știi dacă are viermi intestinali

În funcție de tipul viermilor simptomele pot varia, dar există câteva semne generale care te pot averitza:

–         mâncărimi anale

–         prezența viermilor în scaun sau pe veșminte (mici segemte albe care se mișcă)

–         dureri abdominale

–         slăbire fără cauze reale

–         vomă

–         diaree

–         febră și paloare

–         iritabilitate și agitație

–         tuse

–         oboseală

–         reacție alergică

–         dureri sub coaste

Evident că aceste simptome nu sunt prezente toate în același timp, iar unele sunt mai evocatoare în cazul anumitor viermi, cum ar fi mâncărimile anale în cazul oxiurilor sau pierderea în greutate în cazul teniei.

De obicei analiza de laborator a materiilor fecale permite identificarea paraziților intestinali.

Igiena riguroasă este arma numărul unu.

Cum se tratează

Pentru a nu risca complicațiile (viermii se pot localiza în alte organe: ficat, creier, plămâni) trebuie aplicat un tratament adaptat, pe bază de vermifuge, recomandate de medic.

Este bine să fie tratată toată familia.

Să întărești măsurile de igienă.

Să speli lenjeria persoanei infestate separat (la temperaturi de 60 de grade)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *