Vietnam, un ţărâm de vis


Vietnamul este o destinaţie de excepţie, care merită vizitată, fiind un ţărâm încărcat cu puternice semnificaţii istorice şi culturale, dar unde nu lipsesc nici hotelurile elegante, vilele, restaurantele, terasele recunoscute pentru delicioasele fructe de mare. Nu lipsesc nici magazinele cu suveniruri, bijuteriile scumpe sau saloanele de masaj. Deşi a avut o istorie agitată cu multe războaie purtate împotriva culturii, politicii şi dominaţiei chinezeşti, această ţară a devenit în ultima perioadă una dintre destinaţiile cele mai solicitate de către curioşii şi iubitorii de istorie.
Este situată în Sud-Estul Asiei şi este recunoscută pentru istoria sa zbuciumată. Deşi are o civilizaţie distinctă, Vietnamul a fost cucerit de China în timpul Dinastiei Han şi a fost guvernată timp de 1.000 de ani de legi străine.
Vietnamul are forma literei „S” şi se întinde pe 1,600 km de la graniţa cu China până la cea cu Thailanda. Economia sa are unul dintre cele mai mari ritmuri de creştere din această regiune a continentului, iar statul şi-a propus să devină o naţiune dezvoltată până în 2020.
Principalele atracţii turistice de aici sunt:
Hanoi, capitala Vietnamului, este un oraş care a lăsat deoparte ostilitatea de odinioară faţă de vizitatori, devenind astăzi unul dintre cele mai seducătoare oraşe din Asia de Sud – Est. Oraşul impresionează prin şarmul său, prin peisajele spectaculoase oferite de numeroasele lacuri de pe teritoriul său, bulevardele misterioase, parcurile verzi sau arhitectura specific franceză.
Hanoi este oglinda perfectă a Vietnamului de altădată prin templele sale, monumentele şi ruinele vechii culturi care sunt încă prezente în Vechiul Cartier.

Ho Chi Minh este inima si sufletul Vietnamului. Este un oraş strălucitor, dinamic, cel mai mare oraş din ţară, centru industrial şi cultural şi capitală economică. Aici se găsesc o multitudine de magazine, cafenele şi centre comerciale, galerii de artă şi o viaţă de noapte intensă.

Un alt oraş încărcat de istorie care nu trebuie sub nici o formă ratat este Danang, acesta fiind cel de-al patrulea oraş ca mărime din Vietnam. Este localizat între Hanoi şi Ho Chi Minh, la gura de vărsare a râului Han în Marea Chinei de Sud. Oraşul este faimos pentru numeroasele sale parcuri şi grădini naturale. Impresionant este Muntele Marmurei care are 5 vârfuri, fiecare cu propriile peşteri şi grote.

Înainte de al doilea război mondial, capitala Vietnamului a fost Hue, iar locuitorii acestuia se comportă ca şi când ar continua să fie capitală. Oraşul are o istorie lungă şi de mare valoare. Din nefericire istoria zbuciumată a distrus multe clădiri importante cum ar fi Oraşul Interzis Purpuriu. Atracţiile importante includ Citadela, o fortăreaţă cu o circumferinţă de aproape 10 km şi înconjurată de ziduri înalte şi foarte groase, Raul Parfumat cu Pagoda Tien Mu şi Mausoleul Împăratului Minh Mang dar şi mausoleele Tu Duc Khai Dinh şi piaţa Dong Ba. Complexul Monumental Hue este pe Lista Patrimoniului UNESCO din 1993.

Datorită plajelor sale cât şi condiţiilor favorabile de a practica scuba diving, Nha Trang a devenit cunoscută pe plan internaţional. La mică distanţă de Nha Trang se află câteva dintre cele mai frumoase plaje ale Vietnamului, mărginite de palmieri, spectaculoase dune roşii de nisip, iar la ţărm de dune de nisip albe. O notă aparte în peisajul local o constituie micul port pescăresc înţesat de bărcile localnicilor construite în stil autohton. Templul Van Thuy Tu, construit în 1762, adăposteşte peste 100 de schelete de balenă şi peşti ciudaţi, având o vechime de 100-150 de ani. Deşi sunt puţine vietăţi pe care vietnamezii să nu le considere drept sursă de hrană, de balene nu se ating, având credinţa că acestea protejează pescarii aflaţi pe mare. Una dintre atracţiile oraşului este turnul de apă construit în timpul perioadei coloniale, turn decorat cu motive chinezeşti şi care se găseşte în vecinătatea râului Ca Ty ce străbate oraşul.

Aşezat în zona de ţărm a Vietnamului, în Provinica Quang Nam, Hoi An a fost, datorită portului său, pentru o lungă perioadă, placa turnantă a comerţului cu mirodenii din Asia de sud est. Cunoscut iniţial sub numele de Faifo, acest oraş antic este mărginit la sud de Raul Thu Bon, pe a cărui esplanadă se înşiruie numeroase mici cafenele. Acum acesta este un mic paradis turistic, iar atmosfera artistică şi localnicii prietenoşi crează o ambianţă atrăgătoare. Originea oraşului porneşte din 1535 când exploratorul portughez Antonio de Faria a înfiinţat aici un înfloritor centru comercial. Oraşul impresionează prin arhitectura tradiţională şi numeroasele ateliere meşteşugăreşti, în special de ceramică şi ţesături, păstrătoare ale vechilor tradiţii. În 1999 Centrul Vechi al oraşului a fost declarat monument UNESCO.

Acoperind o suprafaţă considerabilă din sud vestul Vietnamului, Delta Mekong formată în zona de vărsare a Fluviului Mekong în mare este un biotop impresionant prin cele peste 10.000 de specii de floră şi faună pe care le conţine. Zona este dominată de culturi de orez şi canale străjuite de palmieri şi vegetaţie luxuriantă şi este o destinaţie populară printre turişti. Vizitatorul va descoperi o reţea sinuoasă de canale, peisaje impresionante şi va putea experimenta stilul unic de viaţă al localnicilor, putând interacţiona cu ei.

Parcul Naţional Phong Nha – Ke Bang este situat în districtele Bo Trach şi Minh Hoa din centrul Provinciei Quang Binh, la graniţa cu Laos şi la 500 km sud de capitala Hanoi. Acesta protejează una dintre cele două mari regiuni carstice din lume şi este listat în Patrimoniul Mondial UNESCO din anul 2003. Parcul are nu mai puţin de 300 de peşteri cu o lungime totală de aproximativ 70 km, dintre care doar 20 au fost explorate de cercetătorii britanici şi vietnamezi iar denumirea acestuia vine de la alăturarea dintre Peştera Phong Nha şi pădurea Ke Bang.

Curiozităţi despre Vietnam:
- Vietnamul are cea mai complexă moştenire etno-lingvistică din Asia.
- Vietnam este principalul exportator de piper; în anul 2008 exportul de piper din Vietnam reprezenta 34 % din producţia mondială.
- Vietnamezii de rând respectă întocmai orele de masă, indiferent de programul lor.
- În Vietnam se produce o băutură alcoolică din orez în care sunt maceraţi şerpi; despre inedita băutură se spune că ar avea proprietăţi afrodisiace.
- Vietnamezii nu obişnuiesc să folosească la prepararea mesei carne sau alte mâncăruri congelate sau conservate.
- Insulele Paracel (Xisha – în chineză şi Hoang Sa – în vietnameză) din Marea Chinei de Sud, ocupate de China sunt revendicate deopotrivă de Vietnam cât şi de Taiwan; arhipelagul este compus din circa 30 de insule de diferite mărimi distribuite pe o suprafaţă de 15.000 km2.
- În timpul dinastiei Nguyen, pentru recunoaşterea meritelor deosebite, vietnamezilor li se schimba numele în regescul Nguyen; de aceea astăzi, jumătate din cartea de telefon din Vietnam este ocupată de numele Nguyen.
- Fansipan (Phan Xi Pang) este cel mai înalt munte din Vietnam – 3.143 m altitudine dar şi din Indochina (Laos, Cambodgia). Muntele se găseşte în Provincia Lao Cai din nord vestul Vietnamului.