Violenţele sexuale împotriva copiilor- semnele de alertă

Violenţele sexuale împotriva copiilor- semnele de alertă
portraits2012.reflex-photo.eu

Copiii care sunt victimele violenţelor sexuale au tendinţa adesea de a tăcea şi de a ascunde ce li se întâmplă. Specialiştii ne ajută să descoperim semnele care pot traduce o agresiune sexuală.

În zilele noastre tot mai mulţi copii sunt abuzaţi chiar în propria familie, de părinţi, bunici etc. Aceste victime nu prea vorbesc despre abuzuri. Consecinţele asupra vieţii şi dezvoltării copilului sunt foarte grave. Iată de ce trebuie să acordăm o mare importanţă acestui aspect.

De ce tac vicimele?

Există numeroase motive pentru care copiii victime nu vorbesc. Mai întâi poate exista un sentiment de culpabilitate. Ei se simt vinovaţi fiindcă nu au reacţionat şi au acceptat ce li se întâmplă. Uneori, chiar le este greu să identifice cine este vinovat, fiindcă agresorul imaginează un scenariu din care rezultă: „ Ai meritat fiindcă ai vrut”. Alte motive sunt ruşinea, teama de represalii când agresorul emite ameninţări sau şantajează victima, împiedicând-o să vorbească. Copiii se tem şi de reacţia părinţilor vizavi de ei sau de agresor. Ei nu vor ca părinţii lor să se întristeze.

fata trista

Motivele sunt similare cu cele ale adulţilor abuzaţi?

În general da. Cu diferenţa că la copii există şi ignoraţa. Ei nu ştiu că au dreptul să spună nu, nu ştiu unde se află limitele. Apoi, să nu uităm că un copil este crescut în spirtul ascultării faţă de adulţi. Un motiv în plus de a nu se opune.

Ce semne ne pot indica că un copil este abuzat?

O schimbare de comportament total ar trebui să-i alerteze pe părinţi. Un copil calm care devine turbulent, sau invers, un copil activ care se închide în el, pot fi semne de violenţă sexuală. La fel şi cu cel care devine violent, coleric. Trebuie să fii atenă şi la alte diferite lucruri zilnice: dacă copilul nu mai mănâncă, nu mai doarme, nu vrea să meargă în anumite locuri, refuză să fie atins, nu vrea să se spele sau să mearg la toaletă. Sunt semne care trebuie să te pună pe gânduri.

Alte semne:

Copilul poate avea un comportament sexual neobişnuit: un interes crescut pentru tot ce ţine de sex, în decalaj cu vârsta sa. Folosirea cuvintelor obscene, a unor gesturi echivoce, agresiune (sexuală) împotriva altor copii; promiscuitate sexuală, exibiţionism.

Dacă ai îndoieli, îl poţi întreba pe copil direct?

Discuţia este preferabilă atâta timp cât decurge calm şi fără a-i face rău copilului. Întrebarea trebuie pusă periodic. Tot timpul trebuie să încerci să depistezi o eventuală agresiune, dacă o intuieşti.

baiat trist

Există riscul să-i dispreţuiască pe toţi adulţii din jurul său?

Se estimează că azi aproximativ 18% dintre fetiţe şi 7,5% dintre băieţi sunt victime ale violenţei sexuale, dintre care 80% au fost abuzate înainte de 18 ani. Deci riscul este enorm. Raportat la acest risc, aspectul atitudinii lor faţă de adulţi este minor.

Cum poţi linişti un copil abuzat?

Amintindu-i că are dreptul să vorbească, indiferent de persoana care i-a făcut rău. Trebuie să-l deculpabilizezi, asigurându-l că agresorul este cel vinovat, iar el nu are nicio vină. De asemenea, îi poţi explica că, din păcate, nu este singurul în această situaţie. Numai vorbind cu el poţi opri persoana să nu-i facă rău. Copilul trebuie să înţeleagă că adulţii sunt aici pentru a-l proteja. Apoi e bine să le spunem că şi legea îi va pedepsi pe cei care le face rău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *