Vişinele – fructele revigorante ale verii

visinele
Foto: restaurantvegetarian.satya.ro

Istoria culturii vişinului este strâns legată de cea a cireşului, deşi unele date din literatura de specialitate sunt contradictorii. Vişinul este originar din zona corespunzătoare nordului Iranului şi Turkmenistanului.

Vişinul comun nu se întâlneşte în stare sălbatică însă creşte semispontan în jurul Mării Caspice în Caucaz, India, Iran, Asia Mică şi Peninsula Balcanică, care ar fi şi originile sale.

Cea mai veche mențiune scrisă despre vișin datează din anul 340 î.e.n., într-o lucrare a lui Aristotel, în care se descrie tehnica de înmulțire a acestuia. În perioada lui Carol cel Mare (724-814) se întâlnesc din nou menţiuni despre cultura vişinului ce se practica pe domeniile regale. În anul 1278, la nunta regelui Suediei s-a servit vişinată, iar acest lucru i-a îndreptăţit pe specialişti să creadă că arealul de cultură a vişinului se extinsese până în Scandinavia.

Vișinele sunt bogate în vitaminele A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K și în minerale precum calciu, fosfor, fier, magneziu, sulf, cupru, zinc, cobalt şi potasiu.

 

Beneficiile consumului de vişine:

  1. previne şi tratează anemia.
  2. împiedică depunerea grăsimilor în zona abdominală.
  3. favorizează eliminarea toxinelor.
  4. reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor.
  5. previne bolile cardiovasculare.
  6. previne diabetul.
  7. împiedică depunerile de colesterol pe vasele sangvine.
  8. întăreşte pereții vaselor sangvine.
  9. îmbunătățeşte ritmul cardiac.
  10. previne creșterea tensiunii arteriale.
  11. contribuie la prevenirea bolilor aparatului urinar, favorizând eliminarea acidului uric.
  12. ideale pentru cei care suferă de aciditate gastrică mare.
  13. purifică sângele.
  14. stabilizează ritmul cardiac.
  15. împiedică formarea cheagurilor de sânge în artere.
  16. contribuie la curăţarea rinichilor.
  17. tonifică pielea şi îi redă elasticitate şi luminozitate.
  18. combate migrenele şi ameţelile.
  19. vindecă afecţiunile de la nivelul cavităţii bucale şi întăreşte dantura slăbită.
  20. ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire.
  21. previne cancerul şi bolile cardiovasculare.
  22. combate obezitatea şi celulita.
  23. îmbunătăţeşte memoria, concentrarea şi vederea.
  24. întăreşte sistemul imunitar şi creşte rezistenţa organismului la infecţii virale.
  25. ajută, alături de alte remedii, la vindecarea artritelor, bronşitelor şi chiar a astmului bronşic.
  26. demineralizează organismul şi creşterea întârziată la copii.

 

citeste si: Tort caramel cu vişine şi cremă de iaurtPandispan cu visine si bezea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *