Vitamine necesare pentru organism sanatos

Vitaminele au rol vital in dezvoltarea organismului, sunt principala sursa de energie. Mai ales pentru cei mici. Pe langa alimentele de baza ca oua, lapte, carne, in alimentatia copilului trebuie asigurate si vitamine. Consumând zilnic alimente naturale, bogate în substanţe nutritive poţi reduce considerabil riscul apariţiei unor boli grave care pot pune sănătatea în pericol.
In primii ani ai vietii, vitaminele au un rol important in cresterea si dezvoltarea copilului si in buna functionare a organismului.
Nevoile de vitamine ale copilului sunt variabile in functie de varsta: sugarii necesita o cantitate mai mare de vitamina A (numita si vitamina de crestere), de vitamina D (cu rol in dezvoltarea tesutului osos) si de vitamina C (care stimuleaza cresterea si dezvoltarea). Copii prematuri necesita cantitati mai mari de vitamine decat copiii nascuti la termen.
Vitamina A se gaseste in lapte, unt, galbenus de ou, in unele legume – morcov, rosii, sfecla rosie, dar si in peste si ulei de peste. Rolul vitaminei A se face resimtit in procesul de crestere a organismului; ea previne infectiile aparatului respirator si imbunatateste vederea, contribuie la menţinerea sănătăţii pielii şi a mucoaselor. Totodată, vitamina A linisteste somnul, ajuta la reglarea hipertensiunii arteriale şi intareste sistemul imunitar.
Vitaminele din grupul B indeplinesc roluri importante in cresterea copilului, in dezvoltarea musculaturii si a sistemului nervos. Lipsa vitaminelor B din alimentatia copilului scade pofta de mancare, slabeste musculatura, scade rezistenta la infectii.
Vitamina B1 se gaseste in ficat, carne, galbenus. In cazul unei alimentatii corecte, se intampla rar ca vitamina B1 sa lipseasca complet. Se poate intampla ca alimentatia sa nu contina o cantitate suficienta de vitamina B1 (de exemplu, alimentatia bogata in fainoase). In aceste situatii, copiii sunt nelinistiti, palizi, nu au pofta de mancare, nu cresc, scad in greutate si pot fi constipati. Pentru evitarea acestor probleme, trebuie asigurata o alimentatie variata, bogata in vitamina B1.
Vitamina B2 se gaseste in cantitate mare in drojdia de bere, cereale, rosii. In organism indeplineste roluri importante in functionarea normala a inimii si a ochilor si intervine in procesul de crestere. Semnele care arata lipsa vitaminei B2 sunt tulburarile de vedere si inrosirea ochilor.
Vitamina C este una dintre cele mai populare vitamine, cu efecte miraculoase asupra organismului. Se gaseste in cantitate mare in fructe – lamai, mere, portocale, fragi, zmeura, macese, cat si in unele legume – salata, varza, sfecla, rosii, cartofi, ceapa verde. Semnele care arata lipsa sau scaderea cantitatii de vitamina C in alimentatia copiilor sunt scaderea si lipsa poftei de mancare, imbolnaviri frecvente. In cazurile grave se pot observa sangerari ale gingiilor si mici puncte rosii pe piele. Pentru a preveni aparitia tulburarilor legate de lipsa vitaminei C in organism, trebuie cosnumate cat mai multe fructe. Vitamina C tratează răcelile, facilitează absorbţia fierului, înlătură senzaţia de oboseală şi anxietate şi întăreşte sistemul imunitar.
Vitamina D are o importanta deosebita pentru cresterea copilului, mai ales pentru cresterea si calcifierea oaselor. Lipsa vitaminei D poate provoca rahitism. Organismul copilului poate primi vitamina D din unele alimente, cum ar fi lapte, unt, galbenus.
Vitamina E este un puternic antioxidant, contribuind la asigurarea funcţionării normale a glandelor sexuale şi a celor endocrine. De asemenea, vitamina E asigură protecţie vaselor sanguine, globulelor roşii, a plămânilor şi a ficatului. Tot ea măreşte puterea de apărare a organismului faţă de infecţii, fiind şi un puternic anticancerigen. Vitamina E se regăseşte în alune, cereale, uleiurile vegetale, gălbenuş de ou, ficat sau unt.
Vitamina K este depozitata in ficat, iar de acolo trece in sange, indeplinind un rol important in coagularea acestuia. Este recunoscută pentru rolul antihemoragic, intervenind în procesul de coagulare a sângelui. Se recomandă, totodată, în diferite tulburări hepatice (icter, hepatită, insuficienţă şi ciroză hepatică), în colite, urticarii, degerături, slăbirea rezistenţei capilare, diminuarea debitului menstrual sau după tratamente cu antibiotice. Vitamina K se găseşte în carne de vită şi de porc, splină, untură de peste, lapte şi produse lactate (iaurt), gălbenuş de ou şi, îndeosebi, în ficatul de porc.
Sursa: sanatateatv.ro