Vor avea părul mai frumos şi mai bogat copiii care sunt tunşi la ZERO?

0

foto: quitecontraryblog.com

Vor avea părul mai frumos şi mai bogat copiii care sunt tunşi la ZERO?
foto: quitecontraryblog.com

Câţi dintre noi nu am fost tunşi la zero când eram mici? 🙂 Şi nu pentru că era vreo modă între bebeluşi/copii mici, şi nici pentru că aşa ne plăcea nouă copiilor, ori pentru că vara cald fiind, transpiram şi astfel igiena era mai uşoară în acele vremuri demult apuse, când apa caldă era un lux de care beneficiam numai 2 ore de 2 ori pe săptămână.

Motivul real era pentru că mamele noastre credeau cu tărie că aşa vom avea un păr frumos, de Ileana Cosânzeana 🙂

Recunosc în cazul meu s-a adeverit, am un păr bogat care deşi a avut perioade de cădere masivă, mai ales după naşterea copilului, încă este un coşmar pentru cei care se ocupă de podoaba mea capilară…numai uscarea şi întinderea lui le ia şi o oră când lungimea lui depăşeşte nivelul umerilor.

Încă mai sunt mămici care practică aceste “tunsori”…din exact acelaşi motiv.

Păi şi acum întrebarea este…cum de mai există totuşi chelioşii? Dacă acolo unde dai cu lama cresc 2 fire în loc de unul cum se crede, în cazul calviţiei, de ce nu se aplică aceeaşi regulă?

Natura părului şi bogăţia lui ţin de factori genetici. La fel ca şi calviţia. Există acum tot felul de tratamente care probabil (nu am încercat) ajută la scăderea ritmului de cădere, care stimulează poate rădăcina, care ajută părul să îşi menţină o sănătate mai bună. Eu rămână la părerea mea că totul în noi este efectul stilului de viaţă pe care îl ducem. Atunci când ducem un stil de viaţă dezorganizat, nu ne odihnim suficient, nu mâncăm corect şi corespunzător, nu beneficiem de toţi nutrienţii de care avem nevoie, nu suntem sificient de activi, toate aceste lipsuri se văd şi la suprafaţă. Şi este valabil şi în cazul copiilor.

Însă rasul în cap nu s-a dovedit că poate aduce beneficii în acest sens.

Creşterea părului este controlată de către rădăcina firului de par care este situată în derm şi este închisă în cadrul unui folicul pilos, iar la baza acestuia se află  papila dermala care se hrăneşte cu ceea ce aduc vasele de sânge din interior. Nu din exterior!

Prin urmare ceea ce faci la suprafaţa scalpului, nu afectează ceea ce se întâmplă în interiorul foliculuililor, unde se dezvoltă firele de păr aflate în creştere.

Atunci când părul este ras, el creşte din nou, dintr-odată şi de aceea poate părea mai gros şi mai bogat…dintr-odată. Când părul este lăsat să crească liber, firele au diverse lungimi, întrucât părul este într-un continuu ciclu de creştere, traversând trei faze: faza de creştere continuă (aproximativ 85% din firele de par sunt în această fază), faza de tranziţie când firele se opresc din creştere, stagnează, iar apoi trec în ultima fază când cad.  Prin urmare firele de par nu vor fi niciodată toate la acelaşi nivel.

Iar dacă vă veţi rade părul în permanenţă, sperând că acesta se va “regenera”, nu veţi face decât să aveţi în permanenţă un păr crescut la acelaşi nivel, care dă senzaţia numai de volum.

Principalul factor care contează atunci când vorbim de natura părului, este factorul genetic. Iar ceea ce poate ajută frumuseţea, bogăţia şi sănătatea părului, este sănătatea generală a individului.

Aşadar, lăsaţi fetiţele să poarte părul lung dacă le place acest lucru, având grijă ca pe lângă asigurarea sănătăţii sale generale, să îi îngrijiţi corespunzător şi părul prin periere frecventă dar blândă, fără să trageţi de el, fără să îl rupeţi, fără să îl pieptănaţi umed, fără să îl expuneti la cădură excesivă, fără să îl îngrijiţi cu substanţe chimice care dau strălucire artificială, fără să îl spălaţi prea des şi să nu permiteţi astfel stratului natural de protecţie să îşi îndeplinească rolul, ci îngrijindu-l cu produse cât mai naturale şi tunzându-l periodic pentru a preveni despicarea şi deteriorarea masivă a firelor de par.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *