Vrea-să-mănânce-singur

De ceva vreme bebeluşul tău îşi manifestă dorinţa de a lua cu mâna mâncarea din farfurie. Este o atitudine normală, care nu trebuie oprită. Denotă spirit de independenţă şi curiozitate.

Către 8-9 luni bebe va încerca să mănânce cu mâna. După cum spuneam, trebuie încurajat, fiindcă altfel există chiar riscul de a refuza mâncarea. Aitudinea ta este determinantă. Este bine să te faci că nu vezi când bagă mâna în mâncare şi să ai o atitudine pozitivă şi chiar să-l ajuţi. Astfel vei elimina conflicte inutile.

De exemplu, bebe va înghiţi fără probleme linguriţele cu mâncare dacă poate ţine în mânuţă o bucată de pâine, de măr sau de pui. Dimpotrivă, nerăbdarea ta îi poate perturba obiceiurile alimentare. E bine chiar să-i pregăteşti anumite alimente special în acest sens: bucăţele de brânză sau şuncă, măr sau pară, cartofi sau roşii, felii de banană sau morcov fiert etc.

Pentru a limita gradul de murdărire poţi pune bucăţelele de mâncare pe un platou şi pe jos ziare ca să aduni mai uşor ce cade de la masa celui mic. Nu uita de baveţică!

Spală-l pe mâni după fiecare masă, fără să-i reproşezi.

 

Un pas în dezvoltarea lui bebe

În mod simbolic faptul de a se hrăni singur reprezintă un pas enorm în dezvoltarea lui bebe. Dacă până de curând depindea în totalitate de tine pentru a se deplasa sau hrăni, iată că începe să se descurce singur şi să capete o anumită independenţă de mişcare.

Este o atitudine care îl ajută şi la creşterea poftei de mâncare. Dacă în primele 5-6 luni mânca mai mult şi cu mai multă poftă, odată cu înaintarea în vârstă, viteza de creştere se diminuează ca şi nevoia de carburant, iar împreună cu ele şi pofta lui bebe, de asemenea.

Pentru mulţi copii mâncarea este o activitate plictisitoare. Dar, odată descoperite noile senzaţii pricinuite de alimentele pe care le ţine în mânuţă, bebe devine mai maleabil şi mai interesat de masă.

Specialiştii afirmă că un copil căruia i s-a lăsat libertatea de a mânca cu mâna va fi mai târziu un fin cunoscător al gastronomiei. Deci, nu ezita!

 

Linguriţa

Către 10 luni bebe va încerca să mănânce cu linguriţa. E o sarcină mai complexă: va trebui să o umple cu mâncare, să o ducă la gură şi să reuşească să se şi hrănească. În primele încercări mâncarea nu va ajunge chiar în gură, ci pe alături. Utilizarea linguriţei cere ceva antrenament. Abia către 2 ani coordonarea va fi perfectă, astfel încât cel mic se va putea hrăni singur.

 

De la biberon la pahar

Un bebe care bea din biberon este capabil să-l ţină între mâini către 6 luni, dar are nevoie de ajutor pentru orientarea unghiului potrivit. Către 9 luni reuşeşte să ţină biberonul şi să bea corect din el. Din pahar va bea către 1 an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *