Weekend la Belgrad

Prima dată am ajuns în capitala Serbiei, oarecum întâmplător, în drumul nostru către Muntenegru. Cum ne place să călătorim şi să vizităm cât mai multe locuri, am făcut un traseu în care să avem aproximativ o zi la dispoziţie să facem şi o scurtă vizită şi în aceasata capitală europeană.
Am plecat undeva în jur de 3 dimineaţa, iar pe la 10 dimineaţa eram în centrul Belgradului, cazându-ne la hotel. Câştigi o oră şi din diferenţa de fus orar, aşadar o zi plină pentru a descoperi acest oraş, care la început nu mi-a spua mare lucru. Ba chiar mi s-a părut un oraş comunist, asemnanator Bucureştiului.
După ce ne-am cazat însă, am lăsat maşina la hotel şi am luat oraşul la picior, îndreptându-ne către centrul vechi. Aşezându-ne la o cafea, primul şoc au fost preţurile extrem de mici faţă de la noi, la vremea aceea. Apoi următorul, au fost oamenii extrem de simpli, binevoitori şi relaxaţi. Ne-a plăcut extrem de mult artera principala a centrului vechi pietonal, Knez Mihailova, largă şi aerisită, cu magazine mari şi frumoase de o parte şi de cealalată, numai câteva cafenele cochete ici-colo, fără însă să aglomereze zona pietonală. La fel sunt şi străduţele secundare.
Lumea se plimbă relaxată, fără ţol festiv, şi purtând încălţări comode; mai intrau în câte un magazin, mai se opreau la o cafea, mai mâncau o îngheţată. Lumea părea să se simtă bine şi altfel decât înfulecând mâncare cum se întâmplă în centrul nostru vechi. Pentru restaurante, am aflat ulterior există o altă stradă separată, unde de-o parte şi de alta sunt restaurante cu mâncăruri tradiţionale sau cu specific internaţional, unde se mănâncă extraordinar de bine. Zona aceea însă nu este atât de populată că artererele principale, semn că sârbul nu este neapărat un gurmand convins şi nu pune atât de mare accent pe mâncare. Poate de aceea cam toţi sârbii, femei şi bărbaţi, mi s-aau părut că arată foarte bine, zvelţi, înalţi, genul sportiv 🙂
Centrul pietonal se prelungeşte cu un parc mare şi frumos, parcul Kalemegdan, în care se află şi vechea fortăreaţă Kalemegdan, situată chiar la afluenta dintre râurile Sava şi Dunăre.
Aici este şi un muzeu al armatei, unde sunt expuse în aer liber multe tancuri şi tunuri, un deliciu pentru copii pentru că li se permite fără nicio restricţie să se urce pe ele, să se joace să îşi imaghineze că fac parte dintr-o poveste istorică.
Urcând în cetate, peisajele sunt superbe. Există o terasă amplasată pe muchia cetăţii, de unde ai vedere către Dunăre. O plăcere să serveşti o băutură răcoritoare în miezul verii.
Străbătut de două râuri mari, Dunărea şi Sava, Belgradul este înţesat de poduri grandioase, frumos luminate noaptea şi care dau un aer special oraşului.
Pe răul Sava, se află Ada Ciganlija, pe vremuri insula ţiganilor, care este amenajată ca un parc imens de 35 ha, dedicat sportului, unde se pot practica diverse sporturi: tenis, volei, baschet, golf, tenis de masă, pescuit, ciclism, caiac canoe, înot (au şi plaje special amenajate. Noi am prins şi un marathon organizat pe Ada Ciganlija.
Cum suntem defel nişte împătimiţi ai shopping-ului, am găsit şi un outlet lângă Belgrad, la Indija, foarte bine aprovizionat şi foarte cochet.
La aproxiimativ 100 de km de Belgrad se află un alt oraş superb, Novi Sad. Cum infrastructura Serbiei este destul de bună, pe autostradă în puţin peste jumătate de ora eşti acolo. Aici vei avea o altă surpriză plăcută. Oraşul este despărţit de Dunăre în oraşul nou şi oraşul vechi. Oraşul nou, foarte asemenator Belgradului, este un oraş frumos, elegant, aerisit, curat, cu clădiri grandioase, cu o infrastructură bună.
Oraşul vechi, adică vechea fortăreaţă Petrovaradin, este un loc încărcat de istorie. Mergând în această parte a oraşului, este ca o întoarcere în timp. Interesant este că poţi urcs în cetate, direct cu maşina, iar stradelele pietruite sunt semaforizate la intrarea în tuneluri sau în curbe. Este o experienţă unică: cu peisaje absolut divine, intrând în tuneluri înguste cât o maşină, cu acele case aflate sub pământ şi acoperite de vegetaţie, din care se vede numai coşul casei. Sunt cu adevărat imagini inedite. Un loc spectaculos este turnul cu ceas de unde ai priveliştea asupra întregului oraş vechi, dar şi peste Dunăre asupra oraşului nou. Spectaculos cu adevărat!
Prima noastră vizită în Belgrad a fost în vara anului 2012. Ne-a plăcut însă atât de mult acest oraş, încât ne-am dat seama că nu ne-a ajuns o singură zi pentru a-l desoperi, aşa că la întoarcerea din Muntenegru ne-am mai rezervat încă două nopţi. Până în noiembrie 2014, când am vizitat ultima dată Belgradul, am fost de 5 ori, în diverese ocazii: fie că am făcut escală în drumul spre Croaţia, fie că am mers într-un weekend prelungit, fie că am vrut să sărbătorim ceva în familie şi am decis să dăm o fugă până acolo, Belgradul rămâne una dintre destinaţiile noastre preferate de weekend. În general plecăm seară după programul de la serviciu, ne cazăm la Drobeta Turnu Severin, iar undeva pe la 5 dimineaţă pornim către Belgrad. Drumul de la Drobeta la Belgrad este o splendoare. Mergi în mare parte pe defileul Dunării, exact în buza răului, trecând prin oraşele mici drăguţe cu oameni zâmbitori şi binevoitori, cu peisaje unice, mirifice. Drumul este incredibil de liber, numai câteva maşini întâlneşti tot drumul.
Recomand tuturor iubitorilor de călătorii cu maşină, acest traseu. Singurul impediment este bineînţeles drumul până la ieşirea din România. În rest…o aventură superbă, relaxantă şi care vă va încarcă bateriile la maximum!
Drum bun călătorule!